God och smakrik räksoppa

I vår familj älskar vi skaldjur och nu har vi provat att göra en räksoppa för första gången och det blev riktigt bra. Den är ganska lik soppan på hummer och havskräftor som vi gjorde för inte så länge sen men är mycket billigare och man får ut lite mer kött från räkorna än man får från havskräftorna (det kändes så iaf). Den här soppan är efter ett recept av Leif Mannerström och är väldigt god, vi använde oss av frysta hela räkor som vi tinade men om man vill kan man använda färska (bara inte saltlakeräkor). 
 
Ingredienser till 4 portioner
600 g hela räkor
1 tsk tomatpuré
1 dl vitt vin
6 dl fiskbuljong från tärning 
1 gul lök finhackad
3 dl vispgrädde
1-2 msk cognac 
Salt och peppar
50 g fänkål
Olja att steka i
 
Gör så här
Fräs löken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med fänkålen. Skala räkorna och lägg köttet i en liten skål som du håller kallt. Tillsätt räkskalen till löken och fänkålen och fräs i ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, vin och fiskbuljong och låt puttra i 10-15 minuter. Sila av soppan, tänk på att pressa ut så mycket smaker som möjligt ur skalen och grönsakerna. Häll tillbaka buljongen i en ren kastrull och tillsätt grädden och cognacen, smaka av med salt och peppar och koka i 10 minuter. Servera i en tallrik tillsammans med köttet från räkorna. 
 
#1 - - Karin:

Åh det där såg grymt gott ut...!