Tips på god helgmiddag

Den här veckan har gått ganska fort faktiskt, skönt att det är fredag igen =) Idag har vi tagit en promenad till Liljeholmen för att handla lite mat och sen bara tagit det lugnt hemma för att varva ner och få en lugn start på helgen. 
 
När det är dags för helg tycker jag att det är trevligt att laga något extra gott till middag och här kommer ett jättegott recept på ankbröst med butternutpumpapuré, skysås och sparris som jag gjorde förra helgen. Jag har aldrig ätit ankbröst eller tillagat det tidigare så det var kul att testa det och det blev godare än jag hade trott. Ankbröst har ju ett ganska tjockt fettlager som man skårar för att det ska bli krispigt och gott och när man steker ankbröstet i stekpannan får man akta sig lite för fettstänken som kommer sprättandes. 
 
Ingredienser till 4 portioner
2 st ankbröst
5 kvistar timjan
5 st vitlöksklyftor
Salt och peppar
50 g smör
 
800 g butternutpumpa 
5 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
Citronsaft 
 
2 dl rödvin 
Sparris 
 
Gör så här
Skala och skär pumpan i 2 cm stora bitar som du rostar i ugnen tillsammans med 5 vitlöksklyftor i ca 30-40 minuter på 200 grader, pumpan ska bli mjuk. Sänk temperaturen på ugnen till 150 grader. Skåra ankbröstet, salta och peppra och stek det i en torr stekpanna 4 minuter på fettsidan och 2 minuter på den andra sidan, spara fettet som blir kvar i pannan. Lägg sedan ankbrösten i en ugnsform tillsammans med 5 vitlöksklyftor, timjan och smör. Tillaga i ugnen tills ankbröstet är 65-68 grader i innertemperatur, ta upp ankbrösten och låt vila i 5 minuter. 
 
Mixa pumpan och vitlöken tillsammans med creme fraichen och citronsaften, smaka av med salt och peppar. Häll det sparade ankfettet, rödvinet och allt som har blivit kvar i ugnsformen och koka upp i 10 minuter. Dela ankbröstet på hälften och servera med pumppurén, såsen och kokt sparris. 
 
 
#1 - - Amanda Forsman:

Åh vad gott!

Svar: Ja ankbröstet blev riktigt gott =)
Lina

#2 - - Hassko:

Ser riktigt gott ut!

Svar: Ja det var det, testa =)
Lina

#3 - - sebastian vickman:

Jag har inte vågat mig på att laga ankbröst än, men nu kanske det är dags att testa. tack för inspirationen!

Svar: Tycker absolut att du ska testa, det var inte så svårt och det blev väldigt gott =)
Lina