Tips på godsaker till mors dag

Idag är det ju mors dag och det viskas här hemma om att Felicia, Oskar och vår katt Tuffs har ordnat med någon överraskning till mig idag så det ska bli spännande att se. Eftersom det här är första året som vi firar mors dag och har Felicia hos oss så tänkte jag göra en smarrig pavlova med färska bär till eftermiddagsfikat idag, hoppas bara att vårt Ica kvantum i Liljeholmen har många sorter att välja på och att de är fräscha (nackdelen med att handla på en söndag - ibland är det utplockat eller så är det bara halvdåliga bär kvar). 
 
Här kommer lite tips på olika godsaker att baka och äta på mors dag =) 
Chokladmuffins
 
Ingredienser
2 st ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
 
Gör så här
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda i gräddfilen i smöret, rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver noga i en skål och vänd sedan ner det i äggsmeten. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i 10-15 minuter. 
Enkla pain au chocolate 
 
Ingredienser
1 paket färdiggjord färsk smördeg
1,5 dl nutella 
100 g mörk choklad 
Ägg till pensling
 
Gör så här
Ta ut smördegen från kylen och rulla ut smördegen och låt den stå i rumstemperatur i 15 minuter innan du börjar jobba med den. Skär smördegen i 8 lika stora rektanglar, bred på en klick nutella på kortsidan av varje rektangel och lägg på några bitar mörk choklad ovanpå nutellan. Rulla ihop bitarna och börja rulla från den sidan som har nutella och choklad. Lägg smördegsrullarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och pensla rullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader varmluft i ca 20 minuter, rullarna ska då ha puffat upp sig och blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. 
Härlig sommartårta med maräng och jordgubbar 
 
Ingredienser till tårtbotten 
3 äggulor
1,5 dl socker
5 msk mjölk
0,5 dl smält smör
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
5 tsk bakpulver
 
 
Marängsmet: 
3 äggvitor vispas först med 2,5 dl socker
 
Tårta: Smält smöret och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. 
Vispa gulorna med sockret löst. Tillsätt mjölk, smör, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
 
Maräng: Vispa vitor till hårt skum. Tillsätt socker.
 
Bred ut tårtsmeten i långpannan och marängsmeten ovanpå. 
 
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20 minuter. Låt svalna helt. Dela tårtbottnen i 2 lika stora delar. 
 
Vispa 3 dl vispgrädde lagom hårt och bred ut den över ena tårtbottnen och lägg på skivade jordgubbar. Lägg på den andra tårtbottnen som lock och garnera med hela jordgubbar och vispgrädde. 
Chokladbollar
 
Ingredienser
150 g mjukt smör
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
5 dl havregryn 
 
Gör så här
Arbeta ihop smöret och sockret så att de blandar sig ordentligt. Blanda i vaniljsockret, kakaon, kaffet och havregrynen och arbeta ihop det. Rulla lagom stora bollar och rulla dem i kokosflingor. Låt stå i kylen i ca 30 minuter innan du äter dem. 
#1 - - C:

Vad blev det för överraskning?