Söta madeleinekakor

God eftermiddag! Idag är det fredag och ikväll är det dags för den andra semifinalen av "På spåret" som vi alltid tittar på i vår familj. Ikväll är dessutom ett av paren de vi såg live när vi var på en inspelning av programmet för 1.5 år sen ungefär så vi hoppas att Jonas och Åsa går vidare ikväll. 
 
Det är alltid lite mysigt att äta något extra gott till kvällsfikat på en fredag och den här fredagen blir det madeleinekakor. Madeleinekakor är som en portionssockerkaka som smakar citron och som är formad som en snäcka (finns speciella madeleineformar att köpa). Eftersom man gör kakorna i portionsbitar så tycker jag att de håller lite bättre än vanlig sockerkaka, det blir inte torrt lika fort. 
 
Ingredienser för 10 st
75 g mjukt smör
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 citron
2 ägg 
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ihop smöret, vaniljsocker, strösocker och citronskal krämigt i en bunke. Tillsätt de 2 äggen och rör i dem i smeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Pensla en madeleineplåt med smält smör och klicka ner smet i fördjupningarna så att de nästan är fulla. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp dem ur formarna direkt och låt svalna på ett galler. Ät och njut! 
 
#1 - - JUNITJEJ:

Så gott det ser ut!