Grissinis á Leila Lindholm

 
 
Idag har bakning stått på agendan och det blev grissinis med sesamfrön på efter ett recept av Leila Lindholm. Jag tycker att grissinis är ett perfekt snacksbröd eftersom det håller sig länge och det dessutom ser inbjudande ut på bordet. Grissinis kan man ju variera i all oändlinghet med sesamfrön, vallmofrön, havssalt, örter och massor av mer saker. 
 
Det tog mig en plåt med grissinis att förstå att man verkligen måste rulla degen i riktigt smala rullar för att de ska bli helt genomgräddade och när jag väl hade förstått det blev det riktigt lyckat. 
 
Här kommer receptet som jag bakade efter: 
 
25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 äggvita
5 dl vetemjöl 
0,5 dl olivolja
2 tsk socker
1,5 dl ljummet vatten 
1 dl sesamfrön
 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt äggvitan, oljan, saltet och sockret och blanda tills sockret och saltet har löst upp sig. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen har gått ihop och knåda tills den blir smidig. Jäs under bakduk i 1,5 timme, sätt ugnen på 175 grader varmluft. 
 
Rulla smala pinnar av degen så att de passar plåtens kortsida, pinnarna ska vara ca 0,5 cm i diameter. Pensla pinnarna med vatten och strö sedan över sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler. Ät och njut! 
 
 
 
#1 - - Anna:

Alltid kul med en nya bakbloggar!

Svar: Ja, jag älskar ju att läsa bloggar om mat och bakning och det känns jätteroligt att ha startat sin egen blogg nu.
Kicki