Ljuvliga små minipajer

Häromdagen gjorde jag de här ljuvliga små minipajerna med botten av smördeg i en muffinsplåt. Hälften av pajerna är med köttfärs och den andra hälften är lax och spenat. De är supergoda och väldigt enkla att göra, jag har använt mig av färdigköpt färsk smördeg men om man vill göra sin egen eller använda fryst går det självklart ocskå bra (se bara till att låta den frysta smördegen ligga framme och vila i ca 15 min innan du börjar).
Jag tycker att 2 minipajer är en ganska lagom portion och att det är trevligt att kunna ta en paj av varje sort.
Tips! När det är rea på någon bra smältost i bit (tex gouda) så köp hem 1-2 kg av den, riv osten själv (jag använder mig av min matberedare med rivinsats) och lägg i fryspåsar (ca 200 g/påse) och lägg i frysen. Det är superbra att kunna ha där och ta fram när man ska göra pajer, pizza, gratänger m m. Man kan ta osten direkt ur frysen och lägga på det man ska och den smälter jättefint och blir inte det minsta grynig.
Recept för 12 minipajer
Ingredienser till bägge pajerna.
2 rullar med färsk smördeg
200 g köttfärs
150 g kallrökt lax
1 gul lök
0,5 röd lök
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk spenat
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
Smör/margarin/olja att pensla muffinsplåten med
Gör så här; köttfärspaj
Hacka den gula löken fint och låt den svettas i en stekpanna med lite smör och salt. Tillsätt köttfärsen och stek tills köttfärsen är färdig. Hacka vitlöksklyftan och tillsätt den, tomatpurén, oreganon och sambal oeleken till köttfärsen. Blanda runt så att allt är täckt av tomatpurén, smaka av med salt och peppar och ta sedan av stekpannan från spisen och låt svalna lite.
Pensla muffinsformarna med smör/margarin/olja. Skär smördegen i ca 10x10 cm fyrkanter och lägg ner dem i muffinsplåten. Försök täcka kanterna i själva muffinsformen så att inte fyllningen fastnar i muffinsplåten. Fördela köttfärsröran i hälften av de smördegsklädda muffinsformarna nästan ända upp till kanten. Vispa ihop äggen med mjölken och häll i hälften av äggbladningen över köttfärspajerna. Toppa med hälften av den rivna osten.
Gör så här; lax och spenatpaj
Hacka den röda löken fint och lägg ner den i de smördegsklädda muffinsformarna. Förväll spenaten snabbt, skär den sedan i lagom stora bitar och fördela mellan formarna. Skär den kallrökta laxen i lagom stora bitar och lägg ner den i formarna. Häll över resten av äggblandningen och toppa med den rivna osten.
Sätt in hela muffinsplåten med de båda pajsorterna i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Pajerna ska då ha fluffat upp sig och vara gyllenbruna. Använd en liten kniv och lyft försiktigt upp pajerna ur formarna och låt svalna på ett galler en liten stund.








Mums