Stockholmskakor - en klassiker

Idag blev jag så sugen på små syltkakor att jag bara var tvungen att baka Stockholmskakor som är en stor favorit här hemma. Jag tycker att brytningen mellan den sötsyrliga hallonsylten och den möra, spröda kakan är så fin och det blir ännu bättre av de knapriga nötterna på sidorna. 
 
Ingredienser: 

150 g smör
1 äggula
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl 
Hallonsylt blandat med lite potatismjöl
1 dl hackade mandlar eller andra nötter 
 
Gör så här: 
 

Rör ihop smöret och sockret, tillsätt sedan äggulan och vaniljsockret. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 2 lika stora bitar och forma båda bitarna till rullar, ca 2,5 cm i diameter och 28 cm långa. Rulla längderna i de hackade nötterna och låt vila i kylskåp 0,5-1 timme. 
 
Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i kakorna och fyll fördjupningen med sylt (ta inte för mycket för då rinner det över i ugnen). Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12-14 minuter, de ska ha en svag guldgul färg. Låt svalna på galler. 
 
 
 
Birgitta Rasmusson är den som ligger bakom grundreceptet för Stockholmskakor och hon är ju småkaksdrottningen och efter hennes medverkande som domare i "Hela Sverige bakar" är det fler som vet vem hon är. I klippet nedan kan ni se hur hon bakar olika småkakor och bullar. 
 
2 kommentarer publicerat i Bakrecept
Taggar: Birgitta rasmusson, småkakor, stockholmskakor
#1 - - Sara:

Men mums så goda :) Vilken fin blogg du har <3

Svar: De var verkligen goda, de smälter i munnen när man äter dem. Tack snälla du, vad roligt att du tycker om min blogg <3
Lina

#2 - - Kajsa:

Mums vad gott det ser ut! :)

Svar: De blev jättegoda, bara smälte i munnen ☺
Lina