Hemmagjorda frasiga wienerbröd

Idag har jag bakat wienerbröd här hemma och den här gången blev de riktigt lyckade faktiskt. Tidigare har jag haft problem med att degen spricker, att smöret kryper ut och det blir bara en enda kladdig massa av degen och att wienerbröden inte alls reser sig i ugnen utan ligger där som små sorgliga bullar. 
 
På VIP-helgen frågade jag Per Bäckström på Wienercaféet om tips och då sa han att smöret man ska kavla in ska vara rumstempererat och inte kallt som det står i många recept och att lägga både mjöl, socker och mjölk i frysen så att de blir riktigt kalla. Hans tips hjälpte; degen blev smidig och fin och sprack inte alls under mina kavlingar och wienerbröden reste sig och blev bladiga och fina. 
 
Jag har använt mig av Roy Fares recept på wienerbröd men hade i hallonsylt istället för vaniljkräm i mitten. 
 
Ingredienser
2 dl kall mjölk
8 dl vetemjöl
0.5 dl socker
20 g smör
30 g jäst
2 st ägg
 
500 g rumstempererat smör till inkavling 
Hallonsylt
 
Gör så här
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan de andra ingredienserna. Arbeta i maskin i ca 5 minuter tills du har en smidig deg. Låt vila i frysen i 30 minuter. Kavla ut degen till en rektangel och lägg på smöret på ena halvan och vik sedan över degen, tryck till med fingrarna på skarvarna. Kavla ut degen till en rektangel och vik ett treslag, låt sedan vila i kylen i 30 minuter i plastfolie. 
 
Kavla ut rektangeln och gör ett fyrslag, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut till en rektangel och gör ett treslag, låt vila 30 minuter i kylen. Kavla ut degen till en rektangel som är 0,5 cm tjock och som är ca 40x48 cm stor. Skär ut 8x8 cm stora kvadrater och vik kvadratens hörn in mot mitten och tryck till med tummen. Lägg på en bakplåt och låt jäsa i 90 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Klicka i en sked sylt i varje wienerbröd. Grädda i mitten av ugnen i 8-12 minuter tills de är gyllenbruna. 
 
#1 - - Kai:

Grattis att du fick till det :) Ser gott ut. Är inte helt lätt att få till fina wienerbröd.. :)

Svar: Tack, blev riktigt nöjd den här gången =) Ha en fin kväll!
Lina

#2 - - IoC:

Jättekul att du fick nytta av dina nyvunna kunskaper!

#3 - - I:

När du var liten fick du och jag möjligheten att gå in i ett bageri och träffa bagaren. Just denna gång höll bagarn på att baka wienerbröd.Han hade en stor deg på sitt bakbord.
- Degen är ju stor som en kudde, sa Lina med förundran.