Klassisk västerbottenpaj till kräftskivan

Igår hade vi en jättetrevlig kräftskiva på vår takterass för min mans arbetskollegor och då hade vi förutom kräftor och bröd den här goda västerbottenpajen. Jag har testat att göra olika varianter på västerbottenpaj men den här är nog min favorit, den hade jättegod smak och nästan all paj gick åt igår.
Kräftorna som vi åt igår var frysta kinesiska jubokräftor från Lobster och de var riktigt goda med en bra sälta. Jag hade läst lite recensioner om de kräftorna där en del tyckte att det var för hög sälta men jag tyckte att det var lagom. Kräftorna hade ganska stora klor och ett fast och gott kött och hade en röd och fin färg.
Jag gjorde min paj i en pappersform eftersom vi tyckte att det skulle vara skönt att kunna slänga tallrikar, glas och formar i en svart sopsäck efter middagen var färdig och den här pajformen är ganska stor och djup så den fylldes inte helt men om man äter pajen som ett tillbehör till kräftor så räcker den till 4-5 personer.
Ingredienser
150 g smör
4 dl vetemjöl
2 msk vatten
0.5 tsk salt
5 st ägg
2.5 dl creme fraiche
3 dl västerbottenost
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och låt den sedan vila i kyl i 30 minuter så att den blir lättare att kavla. Fodra pajformen med degen och förgrädda den i 10 minuter mitt i ugnen på 200 grader. Blanda ihop äggen, creme fraichen och västerbottenosten och häll smeten i pajformen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.





Bilder från taket?