Klassiska schackrutor

De här goda kakorna bakade jag för några dagar sen och tog med till jobbet och de blev jättegoda, älskar kakor som smälter i munnen när man äter dem och choklad och vanilj tillsammans är ju jättegott. Schackrutor kan man ju göra på på massor av olika sätt men den här gången testade jag att göra lite fler mindre rutor och det blev ganska snyggt men det var lite krångligt att forma degrullarna eftersom degen var så mjuk. 
 
Ingredienser: 
200 g smör (rumsvarmt)
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao 
1 dl socker
4.5 dl vetemjöl 
 
Gör så här:
Rör ihop smör och socker till en smet. Blanda i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela upp degen i 2 bitar och smaksätt den ena med vaniljsocker och den andra med kakao. Rulla  12 längder ca 30 cm långa av varje degbit så du har 6 rullar med vanilj och 6 rullar med kakao. Lägg rullarna så att det bildas ett schackmönster och platta till lite så att degrullen får raka sidor. Lägg in rullen i kylen i 2 timmar eller i frysen 30 minuter. Ta ut degen och skär i ca 0,4-0,5 cm tjocka skivor. Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen i 200 grader. Låt svalna på galler.