Saftig rabarberkaka

Minns ni den goda äppelkakan jag la upp här för häromdagen? Som alltid så växer rabarberplantorna som ogräs på balkongen och nu var det dags att skörda några stjälkar igen både från Barbro och Spangsbjerg och det resulterade i den här goda rabarberkakan som har samma grundrecept som äppelkakan men jag byter ut äpplena mot 4 stjälkar rabarber istället.
När vi var på bröllopsresa på Kreta så hade jag med mig en bok om mat som har några år på nacken och det var lite kul att läsa de olika recepten och läsa om hur man såg på mat och matlagning då. Det fanns ett avsnitt om rabarber i den boken och där stod det att den måste serveras med rikligt med socker och att den är oätlig rå vilket inte alls stämmer. När jag var liten så var en av mina favoriter att äta från vår trädgård rå rabarber (med hård konkurrens av gräslök direkt från trädgårdslandet) och det är det fortfarande =)
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
5 st rabarberstjälkar
1 dl mjölk
2 msk socker
1 tsk kanel
Gör så här
Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt sedan äggen och vispa ihop till en smet. Blanda i mjölet, bakpulvret och mjölken och vispa ihop till en jämn smet. Smöra och bröa en springform och häll sedan ner smeten i formen och fördela den jämt med en slickepott. Skala och skär rabarberstjälkarna i 1 cm tjocka skivor och stick ner rabarberbitarna i smeten. Blanda 2 msk socker med kanelen och strö över kakan i ett jämt lager. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 60-70 minuter.



