Små ljuvliga mördegsformar med grädde och färska bär

De här mördegsformarna åt vi som efterrätt på vår kräftmiddag i söndags och de blir sådär goda och spröda med mycket vaniljsmak. Nu när det är säsong för färska bär så tycker jag att det är trevligt att använda mycket bär i mina bakverk. Blåbären är plockade i skogen som ligger några hundra meter från vår lägenhet och det var nog sista veckan man kunde plocka dem här eftersom de började bli lite mjuka och en antydan till mosiga.
Jag tycker ju också om att odla på balkongen så nästa år hoppas jag att jag kan använda ännu mer saker från balkongen i min matlagning och bakning, håller tummarna för att alla växterna överlever vintern bara.
Ingredienser
0,5 dl florsocker
0,5 dl maizena
100 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 msk sirap
1 dl vispgrädde till fyllningen
Färska bär till dekoration
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till mördegsformarna och arbeta snabbt ihop dem till en smidig deg. Pensla mormorsformarna med smält smör och mjöla sedan dem, var noga så när du gör detta, annars blir det jobbigt att få ut mördegen ur formarna. Tryck ut mördegen i formarna i ett jämt lager och grädda sedan i ugnen 175 grader i ca 10 minuter, mördegen ska bli gyllenbrun.
Ta ut formarna ur ugnen, låt stå i 1-2 minuter och knacka sedan försiktigt ut mördegsformarna ur mormorsformarna. Låt svalna helt på galler. Vispa grädden och spritsa i en lagom stor gräddblomma i formarna och toppar med färska bär. Ät och njut!




