Sommarbär i gelé - en somrig efterrätt
God morgon! Nu på sommaren när det är varmt ute och man har grillat eller ätit mycket till middag så kanske man inte är sugen på en jättestabbig efterrätt och då är det här ett enkelt och gott alternativ. En sak som är smart med den här efterrätten är att man kan förbereda den helt och hållet en dag i förväg så när det är dags att servera den så ställer man bara formarna i varmt vatten en minut och sen lossnar gelén från formen. Man kan använda vilka bär eller frukter man vill förutom ananas och kiwi eftersom syran i dem gör att gelén inte stelnar som den ska.
Jag tycker att det är godast att äta den som den är men om man vill kan man servera den med lite vispgrädde till.
Ingredienser till 2 portioner
1 dl blandade bär (jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär)
1 dl outspädd saft (jordgubb/hallon/citron)
1 dl kokande vatten
3 st gelatinblad
Gör så här
Lägg gelébladen i en skål och täck bladen med vatten och låt stå i 5 minuter. Blanda saften med vattnet. Krama ur gelatinbladen och lös sedan upp dem i den varma saften. Skär bären i lagom stora bitar och lågg dem i 2 portionsformar och häll sedan över saftblandningen. Ställ in formarna i kylen i minst 3 timmar så att gelén stelnar.