Saffranssockerkaka och bränt socker

Idag har vi storhandlat och dessutom också varit på IKEA och köpt lite saker till köket, bland annat en insats till kryddlådan vi har här hemma eftersom det är allmän oreda i den hela tiden och man inte har koll på vilka kryddor man har hemma. Det kändes som att halva Stockholm var på IKEA samtidigt som oss men vi kom dit 10 minuter innan de öppnade och fick en parkeringsplats nästan vid ingången så det var skönt.
Nu håller vi som bäst på att montera ihop vårt pepparkakshus som är i form av muminhuset och det var lite krångligare än vad vi hade tänkt eftersom det är 6-kantigt och inte 4-kantigt men det gick bra till slut (fast min man brände sig ordentligt på fingret av det smälta sockret som vi använde som klister).
Nu i helgen har jag också bakat en saffranssockerkaka som blev väldigt god och saftig efter ett recept av Leila Lindholm fast jag hoppade över romen i receptet. Provade att bröa med kokosflingor som hon rekomenderade och det blev väldigt gott ihop tillsammans med saffranet och det doftade väldigt gott av saffran och kokos när den gräddades i ugnen.
Ingredienser
3 st ägg
2.5 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
3.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, blanda sedan i mjölken och häll vätskan i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd sedan ner det i äggsmeten och rör tills det har blivit en jämn smet. Smöra och bröa en sockerkaksform med kokosflingor och häll sedan ner smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader varmluft i 25-30 minuter.







Så fin det blev.