Mannerströms havskräftsoppa

Vi åt ju massor av goda skaldjur igår och då tycker jag att det är trevligt att ta till vara på skalen och koka en god fond (skaldjur är ju faktiskt ganska dyrt så man vill ju få ut det mesta av dem också). Den här gången blev det en havskräftsfond som resulterade i en havskräftsoppa efter ett recept av Leif Mannerström. 
 
Ingredienser: 

Skalen från 5-6 havskräftor 
1 l fiskbuljong (jag tog 1 fiskbuljongtärning tillsammans med 1 l vatten)
Matolja att fräsa löken och skalen i 
0,5 msk tomatpuré 
4 dl vispgrädde
2 msk smör
5 cl konjak 
2 st scharlottenlökar
1 tsk paprikapulver
1 tsk maizena utrört med 2 tsk vatten 
Salt och peppar 
 
Gör så här
 

Hacka scharlottenlöken och krossa kräftskalen. Fräs dem tillsammans i matoljan i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sedan tomatpurén och fiskbuljongen. Koka i 20-25 minuter utan lock. Sila av och tillsätt grädde och smör och låt koka tills det har reducerats ner till 2/3. Tillsätt konjaken, maizenan och smaka av med salt och peppar. 
 
Om du har några havskräftstjärtar över så kan du lägga dem i mitten av tallriken och häll sedan på den varma soppan. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd eller parmesanflarn. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Sanne-Madeleine Håkansson:

de ser gott ut :D

Svar: Det var jättegott, en väldigt fin och mild smak av havskräfta
Lina

#2 - - Piezes:

Men åh vad gott!!:D

Svar: Det var hur gott som helst =)
Lina

#3 - - Sanne-Madeleine Håkansson:

det kan jag tänka mig :D själv skulle jag aldrig orka stå och laga sådan mat, man är alldeles för slö när man jobbar långa och tråkiga dagar..

Svar: Det tar ju lite tid men ibland så orkar man ställa sig, det sköter ju sig självt ganska mycket också =)
Lina

#4 - - Sanne-Madeleine Håkansson:

jo det är sant :D