Har provat baka croissanter från grunden

Idag känns det som att jag har stått och kavlat hela eftermiddagen eftersom jag har provat att göra olika bakerk av smördeg hemma. Förra gången som jag provade att göra wienerbröd så blev de lyckade men inte ritkigt så frasiga som jag vill ha dem så idag provade jag igen och ändrade lite på ugnsinställningarna.
Min fina man hade en teori om att det skulle bli ett bättre resultat om jag hade ordentligt med värme och gräddade bakverken i varmluft och det visade sig vara jättebra. Jag testade att sätta in bakverken på 250 grader varmluft för att sedan direkt sänka till 225 grader varmluft så fort de hade kommit in i ugnen. Det gjorde så att alla bakverken blev riktigt frasiga och fina och de här croissanterna blev jag jättenöjd med.
Ingredienser
2 dl kall mjölk
8 dl vetemjöl
0.5 dl socker
20 g smör
30 g jäst
2 st ägg
500 g rumstempererat smör till inkavling
Gör så här
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan de andra ingredienserna. Arbeta i maskin i ca 5 minuter tills du har en smidig deg. Låt vila i frysen i 30 minuter. Kavla ut degen till en rektangel och lägg på smöret på ena halvan och vik sedan över degen, tryck till med fingrarna på skarvarna. Kavla ut degen till en rektangel och vik ett treslag, låt sedan vila i kylen i 30 minuter i plastfolie.
Kavla ut rektangeln och gör ett fyrslag, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut till en rektangel och gör ett treslag, låt vila 30 minuter i kylen. Kavla ut degen till en rektangel som är 0,5 cm tjock och som är ca 40x48 cm stor. Sporra ut trianglar som är 10 m i basen och som är ca 20 cm långa och rulla ihop till gifflar. Låt jäsa på en plåt under bakduk i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Sätt in gifflarna i mitten av ugnen och sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.






Men såååååå gott! och va duktigt att göra dom själv :D