Kanelbullar i en springform

Kanelbullar är ju jättegott och här har jag gjort dem i en springform eftersom jag upptäckte att vi hade för få bullformar hemma för att kunna göra vanliga kanelbullar. Då blev det istället den här kanelbullekakan och små kanelknutar (som ni får se snart) och de blev väldigt saftiga och goda. Det här ser lite ut som en butterkaka men utan vaniljkräm och glasyr men med pärlsocker istället och det blev väldigt gott.
Jag delade min deg i 2 delar och bakade kanelknutar av halva degen och den här kanelbullekakan av andra halvan så om man bara vill göra kanelbullekakan så får man halvera recepetet.
Ingredienser
50 g jäst
1 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
5 dl mjölk
125-150 g smör
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
Fyllning
150 g smör
2 msk kanel
2 msk strösocker
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Gör så här
Smält smöret och blanda i mjölken och kardemumman så att degvätskan blir 37 grader varm. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt strösockret, saltet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje deg till en rektangulär platta. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut hälften av fyllningen på degplattan, rulla sedan ihop den till en rulle.
Skiva rullen i ca 4 cm tjocka skivor och ställ i en smörad springform (tänk på att inte ställa bullarna för tätt eftersom de ska jäsa ihop sen). Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Pensla sedan med ägg och strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter på 200 grader.







Liknar den där kakan jag brukade göra ibland. Från Husmoderns almanacka. Vi har den kvar. Man stoppade ner bullrullar i en form... Hette kanske "kalaskaka". Kanske vanilj oxå. Kommer du ihåg?