Fiskgratäng á Jamie Oliver

På kvällarna har vi fått in en rutin när klockan har blivit ca 18.30 och den är så här: Oskar sätter sig med Felicia i soffan och ger henne D-vitamindroppar och hennes middag medan jag går till köket och börjar med vår middag. Vid 18.45-19.00 går Oskar och nattar Felicia i hennes säng och 10-15 minuter senare somnar hon för natten där, då är middagen färdig och vi får vår vuxentid tillsammans och kan äta i lugn och ro utan att behöva stressäta för att Felicia blir otålig. 
 
Häromdagen gjorde jag en fiskgratäng som jag inte har gjort på länge efter ett recept av Jamie Oliver och den blev väldigt god. I orginalreceptet är det bara torsk men jag valde att ha i lite lax också och serverade den med en god fetaostsallad. 
 
Ingredienser till 4 portioner
500 g torskfilé 
3 nävar babyspenat
1 morot
1 lök
Saft från 1 mellanstor citron
5 dl vispgrädde
700 g mjölig potatis 
1 tsk engelsk senap
200 g cheddarost
2 äggulor
50 g smör 
Smör till stekning 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 230 grader. Skala och koka potatisen tills den är färdig. Hacka löken och moroten och fräs den i lite smör i en tjockbottnad kastrull i ca 5 minuter. Tillsätt vispgrädden och låt koka upp, sänk sedan värmen och koka ner grädden i ca 10 minuter. Ta av plattan från värmen och tillsätt senap, citron och cheddarost. Rör runt i kastrullen tills osten har smält, smaka av såsen och tillsätt eventuellt salt och peppar. 
 
Skär torsken i lagom stora bitar (3x3 cm) och lägg i en ugnsfast form. Fördela babyspenaten jämt över fisken och häll sedan över såsen. Pressa potatisen och tillsätt smör och äggulor och blanda ihop det. Lägg potatisblandningen i en spritspåse och spritsa kanten runt formen. Sätt in formen i ugnen och tillaga den där tills potatisen är gyllenbrun i ca 25-30 minuter.