Fräscha lax och räktacos med mangosalsa

Något som vi har fastnat för är lax och räktacos med mangosalsa och picklad rödök, den är hur god som helst och känns mycket fräschare än en tacos med kött - perfekt till fredagsmiddag. Själva rätten går rätt snabbt att göra men man får göra den picklade rödlöken på förmiddagen så den hinner stå i kylen och dra åt sig av ättikslagen ordentligt innan man serverar den.
 
Det som är det svåra med den här rätten är att hitta ätmogna avokados och mangos - det är ju hur svårt som helst om man ska ha dem samma dag som man köper dem. Jag vet inte hur många gånger jag har skickat iväg Oskar till affären för att köpa avokado och han har kommit hem med avokados hårda som stenar för att det inte fanns några andra eller när han har kommit hem med avokados som känns lagom mjuka och sen när man har öppnat dem så är de helt bruna inuti =(
 
Spelar liksom inte någon roll om man köper avokados som säljs som ätmogna eller inte, det blir ofta fel ändå så nuförtiden brukar vi sejfa med att köpa hem 4 avokados om vi ska ha 1-2 så kanske man har tur. Har iaf lärt mig att om den lilla flutten högst upp på avokadon är kvar minskar risken för att avokadon är brun inuti. 
 
Ingredienser till 4 portioner
8 tortillabröd eller tacoskal 
4 laxfiléer (portionsfiléer)
1 påse tacokrydda
2 dl skalade räkor
 
2 mango
2 avokado
1 liten rödlök
Saften av 1 stor lime
1 kruka koriander 
Salt och peppar
1 tsk havssalt
1 tsk socker
 
2 dl gräddfil
Saften från 1 lime
Salt och peppar 
 
1-2 rödlökar
0.5 dl ättiksprit
1 dl socker
1.5 dl vatten
 
 
Gör så här
Skär rödlöken som ska picklas i tunna skivor och lägg i en skål. Koka upp vattnet, ättikspriten och sockret i en kastrull tills sockret har löst sig. Häll lagen över rödlöken och blanda runt. Låt så i kylen i några timmar för att bli mjuk och ta smak. 
 
Skär laxen i lagom stora bitar och stek dem tillsammans med räkorna, krydda med tacokryddan. Tärna mangon och avokadon och lägg dem i en skål. Skär rödlöken i små bitar och hacka koriandern grovt och lägg hos mangon och avokadon. Häll över limesaften, sockret, saltet och pepparn och blanda runt. Blanda gräddfilen med limesaften och saltet och pepparn. Servera allt i tortillabröd eller tacoskal.