Gott vitt matbröd

Det är få saker som är lika gott som nybakat bröd med smör på som smälter eftersom brödet fortfarande är varmt. När det kommer till vitt matbröd brukar jag alltid göra samma recept men resultatet blir lite olika varje gång ävne fast jag göra likadant varje gång, kanske beror på väder eller något annat? Ibland blir det jättestora luftblåsor i brödet, ibland inga alls, ibland en hård knaprig skorpa och ibland en mjuk men det  blir alltid gott och det är ju huvudsaken iaf. 
 
Ingredienser: 
6 dl kallt vatten
25 g jäst
12-13 dl vetemjöl med hög proteinhalt
0,5 msk salt 
 
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt och mjöl och arbeta med hjälp av en degblandare i ca 5 minuter till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i 2,5 timmar. Stjälp upp degen på en inoljad arbetsbänk (använd INTE mjöl, då blir degen för mjölstinn) och dela degen i 2 lika stora delar. Vik snabbt ihop bitarna och forma till 2 ganska stora baguetter och lägg på en bakplåt försedd med bakplåtspapper. Jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i först 15 minuter på 250 grader, sen drar du ner temperaturen till ca 180 grader och gräddar i ytterligare 20 minuter. Kasta in 1 dl kallt vatten på ugnsbottnen när du sätter in bröden i ugnen för att få en finare skorpa på brödet. Låt svalna på galler.