Smörgåstårtepremiär för mig

Det finns en sak som jag har svårt för att äta och som Oskar älskar och det är smörgåstårta. Jag har aldrig tyckt om smörgåstårta eftersom jag tycker att det är för stabbigt, brödet inuti blir soggigt och det har varit för lite garnityr i förhållande till själva tårtan så det har känt som att man har ätit soggigt bröd med majonäs och en räka. Har man riktig otur när man äter smörgåstårta får man en kantbit som inte har någon topping alls. 
 
Nu är det dock ca 10 år sen jag åt smörgåstårta så jag tänkte att jag skulle ge det en ärlig chans och att jag skulle göra den själv eftersom jag då kan bestämma hur mycket fyllning och topping det ska vara på tårtan. Jag har aldrig tyckt om leverpastej så det blev smörgåstårta med lax och räkor som jag gjorde och ja den blev godare än hur jag kom ihåg smörgåstårta men fortfarande inte gott enligt mig, Oskar däremot älskade den.
 
Jag tror att det jag inte gillar med smörgåstårtan är hur brödet blir för jag smakade båda fyllningarna och tyckte att de var väldigt goda så om man bara hade haft fyllning på ett vanligt rostat bröd hade jag nog tyckt om det. Tårtan blev väldigt fin dock och Oskar påstod att den smakade bättre än många köpta smörgåstårtor så det blev ett bra betyg från hans sida =) 
 
Ingrediensr till 10 portioner
16 kantskurna formfranskeskivor
1 dl majonäs
1 dl hårt vispad grädde 
1 dl creme fraiche
1 dl hackad dill
 
Fyllning 1: 
2 dl färska hackade räkor
1 dl dill
1.5 dl creme fraiche
1 dl kesella
1 dl hackad gräslök
3 hårdkokta ägg hackade
Salt och peppar
 
Fyllning 2 
200 g hackad kallrökt lax
2 dl creme fraiche
1 dl hackad gräslök
1 hackad avokado
Salt och peppar
 
Topping
200 g kallrökt lax
2 dl färska räkor
4 hårdkokta ägg 
Röd och svart caviar
Salladsblad 
 
Gör så här
Lägg 4 formfranskeskivor i rad på ett avlångt fat. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllning 1 och bred ut hälften av den på brödet. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred ut resten av fyllningen på det, lägg sedan på ett lager bröd till.  Blanda ihop ingredienserna till fyllning nr 2 och bred ut den över brödet, avsluta med ytterligare ett lager bröd. Blanda ihop vispgrädden, majonäsen, cremefraichen och den hackade dillen och spackla tårtan med det. Dekorera tårtan med salladsblad, ägg, lax, räkor och caviar. Låt stå en stund och safta till sig innan servering. 
 
#1 - - Elisa:

Jag älskar smörgåstårta och denna måste jag ju bara prova att göra! Ser sååå god ut (som allt annat då lägger upp i din blogg!) :-)
Hoppas du får en fin vecka!

Svar: Ja prova, fyllningarna var riktigt goda även om jag fortfarande har svårt för konceptet smörgåstårta =)
Lina

#2 - - Cecilia:

Egengjord smörgåstårta är alltid godast. Din ser fantastiskt god ut, älskar att det är myckte topping - precis som det ska vara :-)

Svar: Ja det ska vara mycket topping, det var det jag åt mest tillsammans med fyllningarna och petade undan brödet.
Lina