´Tårta med bärmousse och vit chokladmousse

Här kommer receptet på tårtan som jag gjorde igår när vi hade gäster över på fika och den blev väldigt god. Bottnarna blev fluffiga och smakade precis som när man köper tårta på konditori och fyllningarna blev väldigt lyckade också, både den med hallon och blåbär och den med vit choklad och citron.
Ingredienser till 1 tårta
8 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
Hallon och blåbärsmousse
2 dl vispgrädde
250 g frysta hallon och blåbär
2 gelatinblad
1 msk socker
1 msk vatten
Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
Rivet skal från 1 citron
1 burk kesella
4 dl vispgrädde
Färska bär
250 g frysta blåbär och hallon
1 msk socker
2 st gelatinblad
1 msk vatten
Gör så här
Vispa äggen och sockret riktigt ljust och fluffigt (du måste vispa ordentligt eftersom det inte är något bakpulver i bottnen utan äggen som gör tårtan fluffig). Sikta sedan ner vetemjölet och vänd ner det i smeten med en spatel. Dela upp smeten i 2 smorda och bröade springformar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i 15 minuter. Låt svalna helt på galler.
Vispa grädden till hallon och blåbärsmoussen hårt. Häll ner de frysta bären i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret och koka upp. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter och lägg sedan ner dem i bärblandningen och rör om så att de löser upp sig. Vänd ihop bären med den hårdvispade grädden och låt stå i kylen i 30 minuter.
VIspa grädden till den vita chokladmoussen hårt. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Blanda vispgrädden med citronskalet och kesellan och vänd till sist ner den vita chokalden och låt stå i kylen i 30 minuter.
Häll ner de frysta blåbären och hallonen i en kastrull med sockret och vattnet. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter och lägg sedan ner dem i bärblandningen. Låt stå i kylen och svalna i 30 minuter.
Dela bottnarna på mitten och lägg en av bottnarna på ett uppläggningsfat. Lägg ner bärmoussen och chokladmoussen i varsin spritspåse. Sprita en ring runt yttre kanten på tårtbottnen med den vita chokladmoussen och fyll sedan insidan av ringen med bärmoussen. Lägg på ytterligaren en tårtbotten. Spritsa en ring runt den yttre kanten på tårtbottnen med den vita chokladmoussen och fyll insidan med bärblandningen. Lägg på ytterligare en tårtbotten. Spritsa ut resten av den vita chokaldmoussen på tårtbottnen och lägg sedan på den sista bottnen ovanpå. Spackla tårtan med vispgrädde och dekorera toppen med färska bär och spritsad grädde. Låt stå i kylen 1 timme innan servering så att tårtan sätter sig och tar smak av allt.



