Gott och knaprigt knäckebröd med olika frön

I torsdags hade jag ju min sista semesterdag och då passade jag på att baka de här goda knäckebrödet med olika frön på. Tycker att det är trevligt att ha en korg med hembakat knäckebröd på köksbordet som man kan ta en bit av och knapra på ibland (hjälper bra mot gravidillamåendet också) och det här knäckebrödet blir väldigt sprött och det är trevligt med de olika fröna på.
Ingredienser till 4 plåtar knäckebröd
2,5 dl filmjölk
25 g jäst
2 dl dinkelsikt
2 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
2 msk brödsirap
1 tsk salt
50 g rumstempererat smör
Pumpakärnor
Solroskärnor
Sesamfrön
Gör så här
Värm filmjölken till 37 grader och blanda sedan i sirapen. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den tillsammans med degvätskan. Tillsätt de torra ingredienserna och smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje degbit till en tunn platta, försök att kavla så tunt du kan. Pensla varje platta med vatten och strö över fröna och lite havssalt jämt över degplattan. Rulla försiktigt med kaveln över fröna så att de trycks in lite i degen och sporra ut hur stora brödbitar du vill ha. Grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i 14-16 minuter tills brödet har fått en fin färg. Bryt bitar av brödet där du har sporrat. Låt svalna på galler.




