Mört lammlägg i lergryta

Nu när jag är föräldraledig och ibland här hemma i lägenheten hela dagen (förutom en morgonpromenad med barnvagnen) så har jag passat på att prova göra lite långkok till middag. Jag tycker att det är rätt praktiskt och bekvämt att bara lägga ner köttbitar, grönsaker, kryddor och rödvin i en lergryta och sen låta den stå i ugnen på ganska låg temperatur och sköta sig själv i 4-5 timmar.
Den här gången testade jag att göra lammlägg i lergrytan och det blev väldigt gott och köttet föll av benet bara man petade på det med gaffeln. Jag serverade lammlägget med potatispuré, smörstekta champinjoner och vinbärsgelé.
Ingredienser till 4 portioner
4 st lammlägg
4 dl rödvin
2 kvistar rosmarin
1 hel vitlök
1 röd lök
1 morot
3 tomater
Salt och peppar
Mjölig potatis
1 dl grädde
50 g smör
0.5 dl smör
Gör så här
Salta och peppra lammlägget ordentligt och bryn det sedan ganska hårt i en stekpanna. Skär löken och tomaterna i stora bitar, skär vitlöken på mitten och moroten i slantar. Lägg ner grönsakerna tillsammans med rosmarinen i en lergryta och lägg lammläggen överst. Koka ur stekpannan med rödvinet och häll sedan rödvinet i lergrytan och sätt på locket. Ställ in i en kall ugn och tillaga i 4-5 timmar på 150 grader







Åh vilken härlig blogg du har. :)