Mört lammlägg i lergryta

Nu när jag är föräldraledig och ibland här hemma i lägenheten hela dagen (förutom en morgonpromenad med barnvagnen) så har jag passat på att prova göra lite långkok till middag. Jag tycker att det är rätt praktiskt och bekvämt att bara lägga ner köttbitar, grönsaker, kryddor och rödvin i en lergryta och sen låta den stå i ugnen på ganska låg temperatur och sköta sig själv i 4-5 timmar. 
 
Den här gången testade jag att göra lammlägg i lergrytan och det blev väldigt gott och köttet föll av benet bara man petade på det med gaffeln. Jag serverade lammlägget med potatispuré, smörstekta champinjoner och vinbärsgelé. 
 
Ingredienser till 4 portioner
4 st lammlägg
4 dl rödvin
2 kvistar rosmarin
1 hel vitlök
1 röd lök
1 morot
3 tomater 
Salt och peppar
 
Mjölig potatis
1 dl grädde
50 g smör
0.5 dl smör
 
Gör så här
Salta och peppra lammlägget ordentligt och bryn det sedan ganska hårt i en stekpanna. Skär löken och tomaterna i stora bitar, skär vitlöken på mitten och moroten i slantar. Lägg ner grönsakerna tillsammans med rosmarinen i en lergryta och lägg lammläggen överst. Koka ur stekpannan med rödvinet och häll sedan rödvinet i lergrytan och sätt på locket. Ställ in i en kall ugn och tillaga i 4-5 timmar på 150 grader 
 
 
#1 - - Veronica Möller:

Åh vilken härlig blogg du har. :)

Svar: Tack så mycket! Ha en fin kväll!
Lina

#2 - - IoC:

Mums!!!

#3 - - Cassandra Haraldsson:

Ser supergott ut! :)

#4 - - Helen :

Hej
Tack för en jättefin och härlig matblogg!! Jag undrar över vilka grader du satt ugnen på när du tillagade lammracksen?
Med vänlig hälsning

//Helen

Svar: Hej, lammläggen ska tillagas på 150 grader =) Ha en fin kväll!
Lina

#5 - - Louise:

Din lammlägg i lergryta blev jättegod!!!!! Ska göra den i morgon igen!!! Smaskens. Hemgravad lax som förrätt med norrländskt tunnbröd!