Klassisk rulltårta med bärfyllning
Även fast jag älskar att baka så har jag nästan aldrig bakat rulltårta vilket är lite synd eftersom det blir väldigt gott. Det är nog minst 20 år sen jag bakade (och åt) en hemmagjord rulltårta så nu tyckte jag att det var dags att baka en egen med bland annat våra egna björbär som har mognat på balkongen. De enda rulltårtorna som jag har ätit de senaste åren är köpta rulltårtor från mataffären och det har inte varit en så trevlig smakupplevelse faktiskt...... rulltårtorna har varit fyllda med en väldigt stabbig smörkräm alternativt en sylt som man undrar om det har varit några bär i från början.
I min rulltårta har jag använt mig av frysta hallon och blåbär som jag har kokat ihop med muscovadosocker och mina egna björnbär och det var en lyckad kombination som jag kommer att göra flera gånger.
Ingredienser till 1 rulltårta
3 st ägg
1.5 dl socker
2 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Strösocker till rullningen av tårtan
*Ca 7 dl blandade bär till fyllningen + 1 dl muscovadsocker
Gör så här
Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Tillsätt sedan mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner det i äggblandningen. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på och grädda i mitten av ugnen i 5 minuter på 250 grader varmluft. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper med socker på och dra bort pappret som kakan gräddades på. Bred ut bärblandningen på kakan och rulla ihop till en rulle medan kakan är varm. Låt svalna helt.
* Om du har färska bär så mosar du bären med en gaffel och blandar sedan i sockret. Har du frysta bär kokar du upp bären några minuter ihop med sockret tills bären har mosats, låter svalna och breder sedan ut dem över kakan.