Gott tranbärsbröd med surdeg

God eftermiddag! Idag har jag passat på att baka lite bröd här hemma och den här gången blev det en limpa med surdeg och tranbär och det blev väldigt gott. Det är efter ett recept av Leila Lindholm men jag har tagit bort lite kryddor och sen hade jag inga aprikoser hemma så det blev bara tranbär i brödet men det blev bra ändå. Det är lite krångligt att få tranbären jämt fördelade i brödet eftersom de brukar samlas i en enda klump när man tillsätter dem i degen men om man arbetar lite med händerna efteråt blir det bra. I receptet nedan är aprikoserna med men om man inte vill ha dem kan man byta ut dem mot nötter eller annan frukt/bär. 
 
 
Ingredienser till 2 limpor
20 g färsk jäst 
4 dl rågsikt
2 dl rågsurdeg
2 tsk salt
1 msk mörk sirap
7 dl vetemjöl special
4 dl kallt vatten 
1 liten påse torkade aprikoser
100 g tranbär
 
Gör så här
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet, sirapen och rågsikten och arbeta ihop långsamt i en degblandare. Tillsätt lite av vetemjölet i taget och arbeta ihop till en smidig deg i ca 10 minuter i degblandaren, först långsamt och sen snabbare. Hacka aprikoserna grovt och tillsätt sedan dem och tranbären i degen, arbeta ihop snabbt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme till dubbel storlek.
 
Strö lite mjöl på en arbetsbänk och dela degen i 2 delar, platta till varje bit till en rektangel och rulla sedan ihop den till en rulle och lägg i en brödform. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ställ in en långpanna längst ner i ugnen. Snitta bröden tvärs över och ställ sedan in dem i ugnen och sänk värmen till 210 grader. Ta en liten kopp med vatten och häll på långpannan så att det bildas ånga och stäng snabbt luckan. Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Ta ut bröden ur formarna på en gång och låt svalna på galler. 
 
#1 - - C:

Jag bakar ofta efter detta ditt recept - med aprikoser mest.