Helstekt kyckling á Jamie Oliver
God eftermiddag! Här kommer mitt recept på den helstekta kycklingen á Jamie Oliver som jag lovade er. Den är verkligen hur god som helst och det bästa av allt är att den inte blir torr eftersom man stoppar in ett smaksatt smör under bröstskinnet och på låren som öser kycklingen under tillagningen. Jag valde en majskyckling eftersom jag tycker att det är väldigt gott men det går bra med en vanlig kykling också =) Den här kycklingen vägde 1300 g och var färdig efter 1.5 timme i ugnen.
Ingredienser
1 majskyckling på 1.3 kg
100 g rumstempererat smör
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 paket bacon
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk havssalt
1 tsk peppar
Gör så här
Skär baconet i små bitar och hacka vitlöken fint. Riv skalet från citronen fint och lägg i en skål tillsammans med baconet och vitlöken. Tillsätt rosmarin, timjan, havssalt och peppar och blanda allt. Med handen så gör du ett tomrum mellan kycklingbröstet och bröstskinnet, var försiktig så att du inte drar sönder skinnet. Ta 2/3 av det smaksatta smöret och tryck in där. Skåra kycklinglåren med 2 skåror ända in till benet och tryck in resterande smör där. Skär citronen i 1 cm breda skivor och lägg in i kycklingen. Tillaga i en 220 grader varm ugn i ca 1,5 timme, lägg på lite aluminiumfolie om kycklingen får för mycket färg.