Äppelpaj på egna äpplen från balkongen

Idag slutade jag tidigt på jobbet så när jag kom hem bestämde jag mig för att göra en klassisk äppelpaj med smultäcke eftersom våra äpplen som vi har på balkongen har mognat nu. Det var bara 3 grenar av 5 som bar äpplen det här första året så jag är inte helt säker på vilka sorter det är eftersom det ska vara 4 olika sorter i trädet men de var väldigt goda iaf =) 
 
Ingredienser
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
125 g smör
1.5 dl socker
 
2 msk socker
1 msk kanel
8 små äpplen 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman ingredienserna till smuldegen. Skala och skär äpplena i lagom stora bitar och blanda med kanel och socker. Lägg äpplena i en pajform och sprid ut dem i ett jämt lager, strö sedan över smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter på 225 grader. 
 

Små minivästerbottenpajer till Långnäskräftorna

Igår åt vi kräftor till middag från Långnäs och till kräftorna åt vi de här minivästerbottenpajerna. Jag köpte pajformarna i helgen och var nyfiken på att testa dem och de funkade jättebra och pajerna släppte bra från formen när vi skulle servera dem. 
 
Kräftorna från Långnäs var hur goda som helst som vanligt och de hade ett fast kött både i klorna och i stjärten och i några av kräftorna fanns det god rom. Min man är inte så förtjust i kräftor eftersom han tycker att det är för mycket pillande och skalande så han satsade på pajerna och jag fick de flesta kräftorna - en bra fördelning =) 
 
Receptet på pajerna kommer inom kort! 
 

Hemmagjorda frasiga wienerbröd

Idag har jag bakat wienerbröd här hemma och den här gången blev de riktigt lyckade faktiskt. Tidigare har jag haft problem med att degen spricker, att smöret kryper ut och det blir bara en enda kladdig massa av degen och att wienerbröden inte alls reser sig i ugnen utan ligger där som små sorgliga bullar. 
 
På VIP-helgen frågade jag Per Bäckström på Wienercaféet om tips och då sa han att smöret man ska kavla in ska vara rumstempererat och inte kallt som det står i många recept och att lägga både mjöl, socker och mjölk i frysen så att de blir riktigt kalla. Hans tips hjälpte; degen blev smidig och fin och sprack inte alls under mina kavlingar och wienerbröden reste sig och blev bladiga och fina. 
 
Jag har använt mig av Roy Fares recept på wienerbröd men hade i hallonsylt istället för vaniljkräm i mitten. 
 
Ingredienser
2 dl kall mjölk
8 dl vetemjöl
0.5 dl socker
20 g smör
30 g jäst
2 st ägg
 
500 g rumstempererat smör till inkavling 
Hallonsylt
 
Gör så här
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt sedan de andra ingredienserna. Arbeta i maskin i ca 5 minuter tills du har en smidig deg. Låt vila i frysen i 30 minuter. Kavla ut degen till en rektangel och lägg på smöret på ena halvan och vik sedan över degen, tryck till med fingrarna på skarvarna. Kavla ut degen till en rektangel och vik ett treslag, låt sedan vila i kylen i 30 minuter i plastfolie. 
 
Kavla ut rektangeln och gör ett fyrslag, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut till en rektangel och gör ett treslag, låt vila 30 minuter i kylen. Kavla ut degen till en rektangel som är 0,5 cm tjock och som är ca 40x48 cm stor. Skär ut 8x8 cm stora kvadrater och vik kvadratens hörn in mot mitten och tryck till med tummen. Lägg på en bakplåt och låt jäsa i 90 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Klicka i en sked sylt i varje wienerbröd. Grädda i mitten av ugnen i 8-12 minuter tills de är gyllenbruna. 
 
Visa fler inlägg