Bakad potatis med räkröra

Idag har vi tagit det lugnt hemma, Felicia har lekt på golvet och vi har varit ute på två promenader för att få lite frisk luft (och för att det var någon som blev sur efter en stund på golvet och behövde ett litet miljöombyte). Nu när jag är hemma om dagarna med Felicia så finns det tid att göra middagar som tar lite längre tid men som ändå sköter sig själv i ugnen eller småputtrande i en gryta. 
 
Bakad potatis är något som kan ta rätt lång tid att göra, potatisen ska ju vara i ugnen rätt länge och den här gången blev potatisarna klara efter 2 timmar i ugnen på 225 grader. Jag brukar alltid göra samma räkröra till bakpotatisen, använder mig av gräddfil/lätt creme fraiche istället för majonäs eftersom jag aldrig har gillat det. Den här röran blir lite rinnigare än en vanlig skagen men inte alls lika mäktig men man blir ändå mätt på den. 
 
I den här röran är det viktigt att köpa antingen färska räkor eller frysta hela räkor och skala själv, det blir absolut inte samma sak med saltlakeräkor. 
 
Ingredienser till 4 portioner
4 dl lättcreme fraiche eller gräddfil
3 dl skalade räkor 
3 hårdkokta ägg
1 burk stenbitsrom
0.5 finhackad rödlök 
Salt och peppar 
 
Gör så här
Hacka räkorna grovt och skär äggen i små bitar. Blanda med resten av ingredienserna och låt stå en halvtimme innan servering så att smakerna hinner sätta sig lite. 
 

Jättegod pasta vongole

God eftermiddag! Nu är det måndag igen och igår var det första advent =) Här hemma satte vi upp julstjärnor i fönstren och tog upp lådan med julpynt (julgranen får dock vänta). Felicia tyckte det var väldigt roligt när Oskar satte upp julstjärnorna i fönstren och satt och gapskrattade i sin matstol i flera minuter samtidigt som hon lekte med sin favoritgiraff. 
 
Häromdagen gjorde jag en jättegod pasta vongole till middag efter att ha blivit inspirerad av "Timells skärgårdskök" som jag såg på tv4 play. Då var Stefano Catenacci gäst hos bröderna Timell och han gjorde en pasta vongole till huvudrätt och jag gjorde min pasta efter hans recept men ändrade lite (tog bort chilin men använde mig av sambal oelek och la till lite räkor för att dryga ut rätten lite). 
 
Jag har aldrig lagat pasta vongle förut och fick lite råd av killen i fiskdisken på Ica kvantum i Liljeholmen; att jag skulle blötlägga musslorna i iskallt vatten någon timme innan med havssalt för att musslorna skulle släppa sand och att musslorna är färdiga när de precis har öppnat sig. Vongolemusslorna jag köpte var superfina och alla var bra, behövde inte slänga en enda så även om priset var lite dyrare än vanliga blåmusslor som jag brukar köpa ibland var kvalitén bättre. 
 
Ingredienser till 4 portioner
500 g vongolemusslor
200 g stora räkor 
4 klyftor vitlök
1 knippe hackad persilja
1 tsk sambal oelek
2 dl vitt torrt vin
1 dl olivolja
10 st körsbärstomater
 
4 portioner linguini
 
Gör så här:
Hacka vitlöken i små bitar. Lägg vongolemusslorna i kallt vatten med havssalt 1 timme. Värm en tjockbottnad gryta och ha i olivoljan och vitlöken och musslorna. Tillsätt sedan det vita vinet och låt koka i 30 sek med locket på. Skär tomaterna i 4 delar och ha sedan i tomaterna i grytan, smaka av med salt och sambal oelek. Tillsätt räkorna. Koka pastan al dente och lägg sedan ner den i musselgrytan och låt en del av vätskan koka in i pastan. Tillsätt sedan persiljan och vänd runt så att allt blandar sig. 
 
 

Godaste pastarätten

Äntligen fredag =) Idag har vi tagit det lugnt hemma på förmiddagen och sen varit förbi mitt jobb en sväng för ett samtal med chefen inför att jag ska börja jobba igen efter julledigheterna. Det kommer att kännas lite konstigt att inte vara hemma med Felicia längre men hon kommer att ha det jättebra med sin pappa. 
 
Nu när det är fredag är det mysigt att laga något extra gott och när Oskar får välja så serveras den här pastarätten med fläskfilé och rosmarinsås då. Den är supergod och vi brukar alltid laga för 6 personer så vi får några matlådor också och den här rätten är väldigt god efter att den har varit fryst också. 
 
Ingredienser
Fläskfilé ca 8-900 g. 
Smör att steka i 
Salt, peppar, torkad rosmarin
 
Rosmarinsås
5 dl creme fraiche 
1 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk koncentrerad kalvfond (helst touch of taste) 
1 tsk torkad rosmarin 
 
Färsk pasta
2 paket färsk pasta, jag använder fettuccini men ta den du tycker bäst om 
1 ask körsbärstomater
1 hackad vitlöksklyfta
4 msk balsamvinäger
50 g smör
2 nävar ruccola
 
Gör så här: 
Börja med att ta bort alla senor och putsa fläskfilén fin. Skär den i lagom stora skivor, jag brukar skära ca 2 cm breda skivor. Sätt på pastavattnet i en stor kastrull. Dela körsbärstomaterna på mitten och hacka ruccolan grovt. Krydda fläskfilén med salt, peppar och rosmarin och stek läskfilén tills den är genomstekt.
 
Blanda ingredisenerna till rosmarinsåsen i en kastrull och låt koka upp och sen småputtra i 5 minuter. 
 
Smält smöret till den färska pastan i en stekpanna och lägg sedan i vitlöken, ruccolan och tomaterna och låt de svänga runt i smöret. Tillsätt balsamvinägern efter ca 2 minuter och ta sedan av stekpannan från plattan. Lägg i den färsta pastan i det kokande vattnet och koka i 2-3 minuter, den ska fortfarande vara lite al dente. Häll av pastavattnet och häll sedan över tomat och ruccolablandningen över pastan och blanda runt försiktigt. 
 
Lägg upp pastan på en tallrik, lägg på fläskfilén och häll på generöst av såsen (det ska vara mycket sås), ät och njut! 
 
Visa fler inlägg