Vietnamesisk glasnudelsallad med räkor

God morgon! Idag ska vi gå till BVC med Oliver på förmiddagen för att mäta och väga honom så det blir en snabb men väldigt god vietnamesisk glasnudelsallad med stekta räkor till lunch. Det här är en rätt som jag hittade på Icas hemsida och först var vi båda lite tveksamma eftersom vi inte är jättesvaga för det vietnamesiska köket men den här är riktigt god och man känner sig mätt på ett fräscht sätt efter man har ätit den. 
 
Ingredienser till 2 portioner
1 paket glasnudlar
20 stora räkor
1 kruka koriander
Saft från 2 lime
1 liten rödlök
1 msk olja
2 msk fisksås
1 msk risvinäger
2 tsk socker
1 tsk sesmaolja
 
Gör så här
Koka glasnudlarna och stek räkorna snabbt i lite smör. Låt räkorna vila på en tallrik. Blanda limesaft, olja, fisksås, risvinäger, socker och skivad rödlök i en skål och låt stå och dra i 10 minuter. Häll sedan blandningen över glasnudlarna och låt dem stå och dra åt sig av såsen i 5 minuter. Hacka koriandern. Lägg ner räkorna och korianderna i skålen med glasnudlar och blanda runt allt. Avsluta med att ringla över lite sesamolja. 
 

Hemmagjord carpaccio

God eftermiddag! Idag har vi inte gjort så mycket här hemma, vi har varit på en promenad till Liljeholmen och handlat på Ica Kvantum och sen bara kramats hemma i soffan. Felicia har blivit väldigt känslig sen hon blev storasyster och får utbrott och slänger sig på golvet så fort hon inte får som hon vill eller om hon måste vänta när lillebror äter så hon får extra mycket närhet och uppmärksamhet så mycket som möjligt. 
 
Igår var det vår månadsdag och då överraskade Oskar mig med att köpa hem ingredienser till carpaccio som vi åt som förrätt till middagen. Jag vågade inte äta carpaccio när jag var gravid så det var extra gott att få äta det igår och den blev minst lika god som den man äter på restaurang. Vi åt vår carpaccio med en balsamicocreme, rostade pinjenötter, ruccola, salt, peppar och hyvlad parmesanost *mums*. 
 
Det är ju lite knepigt att få till de där lövtunna skivorna av oxfilén, på restauranger brukar de ofta frysa köttet och sen skära det på en skärmaskin men en skärmaskin brukar man ju inte ha hemma. Vi gjorde så att vi skar oxfilén så tunt vi kunde och sen la vi en stekspade på köttskivan och bankade sen på den med en köttklubba och det blev väldigt bra, man kunde nästan se igenom köttskivan sen. 
 

Asiatisk lax med bakad spetskål

En sak som vi har provat en hel del de senaste veckorna är att testa helt nya recept 2-3 gånger i veckan för att hitta nya matfavoriter och få lite mer variation i vår mat. Ibland när vi har skrivit matsedlar för 3 veckor i taget känns det som att man inte riktigt vet vad man ska skriva eftersom det känns som att "det åt vi nyss" så nya maträtter har varit väldigt välkomna. Jag har tittat mycket på icas receptsida och hittat många nya recept där som vi har provat och de flesta har blivit väldigt goda och kommer att dyka upp på vår matsedel igen. 
 
Här är en god laxrätt som har smak av lime,soja och lite sesamolja och som lagas på en plåt i ugnen. 
 
Ingredienser till 4 portioner
4 bitar färsk laxfilé 
0,5 purjolök
2 msk olja
2 msk soja
2 tsk sesamfrön
1 tsk rivet limeskal
1 spetskål
1 tsk sesamolja
Körsbärstomater
 
Gör så här
Skär spetskålen i 6 delar och purjolöken i 1 cm stora bitar. Lägg ut spetskålen och purjolöken längs sidorna på en plåt klädd med bakplåstpapper. Lägg laxfiléerna i mitten och krydda med salt och peppar. Blanda ihop sojan, sesamoljan och limeskalet i en skål och pensla sedan på laxen och spetskålen.Lägg körsbärstoamaterna kring laxen och spetskålen. Strö över seamfrönen på laxen.  Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter, sen ställer du in ugnen på grill och låter plåten stå där tills laxen är färdig och kålen har fått lite färg. 
Visa fler inlägg