God laxmiddag med kall sås

Nu under sommarsemestern har vi försökt äta ur frysen en del eftersom det finns saker där som ibland glöms bort och bara ligger där några månader. Den här gången hittade vi laxfiléer och pommes frites så då gjorde vi lax i ugn med pommes, sallad och kall romsås och det blev väldigt gott. Vi hade färskpotatis i kylen men eftersom den var otvättad och det inte var någon som orkade skrubba dem blev det pommes istället och det blev också gott =) 

Färgglad regnbågstårta

Nu när det är Pridevecka så passar jag på att bjuda på en färgglad regnbågstårta som jag gjorde häromdagen. Det blev bara fyra färger, hade velat ha med rosa, lila och orange också men då hade tårtan blivit hur hög som helst så det fick räcka med grön, gul, blå och röd. Har passat på att investera i pastafärger istället för karamellfärger och det blir mycket intensivare färger av pastafärgerna och man behöver bara använda en knivsudd med färg istället för flera droppar.
 
När jag gjorde den misslyckade red velvet-tårtan för några veckor sen så fick jag dunka i en och en halv flaska röd karamellfärg för att det skulle bli den rätta röda färgen medan det med pastafärger skulle ha räckt med en droppe eller två. 
 
Ingredienser till tårtbottnarna 4 st 
250 g mjukt smör
450 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker 
300 g socker
6 ägg
2 tsk bakpulver
 
4 olika pastafärger 
 
Ingredienser till frostingen
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
600 g philadelphiaost
400 g florsocker
Rosa pastafärg
 
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till bottnarna förutom färgen i en matberedare eller vispa för hand. Jag använde min kitchen aid köksassistent med fjärilsbladet och blandade ihop allt till en jämt smet. Den här smeten blir inte lika lös som till en vanlig sockerkaka utan blir en fastare smet som man kan bre ut jämt i formarna. Smöra 4 20-cm springformar. Dela upp smeten i 4 skålar (väg smeten så det blir lika mycket i varje skål) och färga den i de färgerna du vill. Häll ner smeten i varsin form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut kakorna ur formarna och låt svalna helt. 
 
Blanda ihop ingredienserna till frostingen snabbt och färga den ljusrosa. Lägg en kakbotten på en tallrik och bred ut ett lager frosting på ovansidan, upprepa sedan med alla bottnarna. Täck hela tårtan med resten av frostingen och ställ in i kylen en stund. 
 
 
 
 
 
 
 

Stekt torsk med äggsås och färskpotatis

Torsk med äggsås har inte jag ätit på säkert 20 år och när man har sett rätten ute på restauranger ser det inte så himla gott ut men jag bestämde mig för att testa att laga det hemma till middag och det blev riktigt bra faktiskt. Egentligen ska det vara kokt torsk till äggsåsen men vi föredrar att steka den så man får en god stekyta på fisken och sen ordentligt med vitpeppar så det smakar något. Till maten drack vi en jättegod äppelmust som var väldigt törstsläckande och inte för söt. 
 
Recept på äggsåsen
3 dl mjölk
2 hårdkokta hackade ägg
1.5 msk vetemjöl
Vitpeppar och salt
 
Gör så här
Vispa ihop mjölet med mjölken och ställ kastrullen på en medelvarm platta och vispa så det blir en lagom tjock sås. Tillsätt de hackade äggen, vitpepparn och saltet. Servera till stekt torsk och kokt potatis. 
 
Visa fler inlägg