Helstekt kyckling á Jamie Oliver

God eftermiddag! Här kommer mitt recept på den helstekta kycklingen á Jamie Oliver som jag lovade er. Den är verkligen hur god som helst och det bästa av allt är att den inte blir torr eftersom man stoppar in ett smaksatt smör under bröstskinnet och på låren som öser kycklingen under tillagningen. Jag valde en majskyckling eftersom jag tycker att det är väldigt gott men det går bra med en vanlig kykling också =) Den här kycklingen vägde 1300 g och var färdig efter 1.5 timme i ugnen. 
 
Ingredienser
1 majskyckling på 1.3 kg
100 g rumstempererat smör
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 paket bacon
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk havssalt
1 tsk peppar
 
Gör så här
Skär baconet i små bitar och hacka vitlöken fint. Riv skalet från citronen fint och lägg i en skål tillsammans med baconet och vitlöken. Tillsätt rosmarin, timjan, havssalt och peppar och blanda allt. Med handen så gör du ett tomrum mellan kycklingbröstet och bröstskinnet, var försiktig så att du inte drar sönder skinnet. Ta 2/3 av det smaksatta smöret och tryck in där. Skåra kycklinglåren med 2 skåror ända in till benet och tryck in resterande smör där. Skär citronen i 1 cm breda skivor och lägg in i kycklingen. Tillaga i en 220 grader varm ugn i ca 1,5 timme, lägg på lite aluminiumfolie om kycklingen får för mycket färg. 
 

Recept på världens godaste potatisgratäng

Här kommer receptet på världens godaste potatisgratäng som jag gjorde dagen innan vi flyttade till vår nya lägenhet. Den är krämig, har en lite knäckigt osttäcke och har en god smak av vitlök och oregano.  
 
Ingredienser till 4 portioner
12 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor finhackade
3.5 dl vispgrädde
3 dl riven ost 
3 msk torkad oregano 
Salt och peppar
 
Gör så här
Skiva potatisen i tunna skivor och lägg ett lager i en ugnsfast form som är ca 20x30 cm. Hacka löken fint och lägg på hälften av löken och 1 av vitlöksklyftorna tillsammans med salt och peppar. Strö på 1 dl av osten och 1 msk oregano. Upprepa tills du har använt allt och toppa med ett lager skivad potatis och riven ost. Häll över vispgrädden. Tillaga i ugnen i ca 1,5 timme eller tills potatisen har blivit mjuk. Om potatisgratängen får för mycket färg kan man lägga på en bit aluminiumfolie. 
 

Minilimpor med smak av oregano

God eftermiddag! Nu är vi färdiga med själva flytten till vår nya lägenhet och jag står i ett mindre hav av kartonger som ska packas upp under resten av dagen + imorgon då vi är lediga från jobbet. Det känns som att vi kommer att sova gott i vår nya Hästens-säng som kom idag och som nu är uppmonterad i det nya sovrummet. 
 
De här goda minilimporna gjorde jag häromdagen och de blev goda med en härlig smak av oregano som för tankarna bort till medelhavet och maten där. Jag använde torkad oregano i mina limpor eftersom jag tycker att oregano smakar mer när den är torkad men det går jättebra att använda sig av färsk finhackad oregano om man vill. Vi doppade det här brödet i en god olivolja med lite flingsalt i och åt som kvällsnacks och det tog inte lång stund innan limporna på skärbrädan var slut =) 
 
Ingredienser 
25 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1,5 tsk salt
1,5 tsk olivolja
2 tsk torkad oregano
7-8 dl vetemjöl special 
 
Gör så här
Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt olivolja, salt, torkad oregan och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Dela degen i lagom stora bitar (formarna ska vara ungefär halvfyllda) och lägg ner i formarna. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna innan du tar ur dem ur formarna. 
 
 
 
 
Visa fler inlägg