Min goda helstekta kyckling i ugn

När vi flyttade till vår lägenhet som vi bor i nu så blev det en glad överraskning att det fanns en inbyggd ugnstermometer i vår ugn och det har underlättat en del i matlagningen. Det är så praktiskt att bara sätta in termometern i det man ska tillaga, trycka in sladden i urtaget i ugnen, ställa in vilken innertemperatur man vill ha och sen luta sig tillbaka och vänta på att middagen ska bli klar. Speciellt kyckling vill man ju ska vara genomstekt men ändå saftig så här var jag glad att jag kunde använda stektermometern i ugnen =) 
 
Här har jag gjort en jättegod helstekt kyckling med örtsmör i ugnen och den blev riktgt saftig och god med krispigt skinn. Det är extra roligt att laga mat med örter nu när man kan odla dem själv på balkongen, än så länge har vi rosmarin, persilja och timjan och jag använde mig av alla tre örterna i örtsmöret som kycklingen smordes in med. Vi åt kycklingen med ugnsrostade rotfrukter som fick tillagas på samma plåt som kycklingen samt en creme fraiche smaksatt med vitlök, salt, peppar och persilja. 
 
När det blir lite varmare ute ska vi köpa en basilika också men eftersom den är så känslig blir det längre fram i juni eftersom det som killen på handelsträdgården sa "det måste vara bikiniväder" för att den ska klara sig. 
 
Ingredienser till 4-6 portioner
2 kg hel kyckling 
75 g rumstempererat smör
1 stor näve blandade örter
2 vitlöksklyftor 
Salt och peppar 
 
Gör så här
Ställ ugnen på 200 grader. Hacka örterna fint och riv vitlöken och blanda med smöret, salt och peppar. Lossa försiktigt skinnet från bröstet på kycklingen genom att sticka in handen, var försiktig så att inte skinnet går sönder. Ta hälften av örtsmöret och tryck in i ett jämt lager där. Skåra låren in till benet på 3 ställen och gnid in resten av smöret där. Stick in stektermometern genom kycklingbröstets tjockaste del så att termometerns spets är nere vid lårbenet. Ställ in inntertemperatur på 82 grader. 
 
Dela rotfrukterna i ca 2 cm stora tärningar och lägg på plåten på sidorna om kycklingen, sätt in hela plåten i mitten av ugnen och tillaga tills temperaturen på kycklingen är nådd. 
 Jag fick frågan om jag kunde lägga upp lite bilder på växtena på min balkong så här kommer bilderna. Det ska bli spännande att se hur skörden blir i år på alla buskarna eftersom det här är vår första sommar i nya lägenheten och jag inte riktigt vet hur pass bra det blir pollinerat av vind och insekter. Vi har sett humlor som har suttit i en av blåbärsbuskarna så jag hoppas att det blir pollinerat ordentligt och att vi får en skörd av allt i höst. 
Röda vinbär på stam, den ena blåbärsbusken skymtar nedtill, till vänster står en vinranka som ska ge blå druvor. 
Det har kommit många kart på vinbäret, hoppas att de mognar om några veckor
Dvärghallonbuske som vi köpte förra året, förhoppningsvis ska ge bär för första gången i år 
4 lingonplantor i en kruka, 2 olika sorter som blommar för fullt och som förhoppningsvis ska ge en del lingon i höst
Blåbärsbuskar, röda vinbär och i hörnet har vi en trevåningskruka med 3 olika sorters ampeltomatplantor (Tumbling tom red, peardrops och heartbreaker). 
 
 
 

Pavlova med färska bär på mors dag

God morgon! Igår var det ju mors dag och der firades här hemma med present, tårta och kramar. Felicia, Oskar och vår katt Tuffs gav mig en Le Creuset buffetgryta som jag har velat ha hur länge som helst så det var jätteroligt att få den. Annars gjorde vi inget speciellt igår, vi storhandlade mat, åkte på utflykt med bilen till Solna för att titta lite på ställen där det ska byggas radhus/villor om några år för att se om vi tycker att det är ett trevligt ställe att eventuellt på bo i framtiden. 
 
Jag gjorde den här goda pavlovan som vi hade till fikat och till efterrätt efter middagen igår och det fanns gott om goda färska bär i mataffären som tur var. Blåbärsbuskar och en dvärghallonbuske har vi i krukor på balkongen så jag hoppas att jag senare i sommar kan gå ut dit och plocka istället för att åka till affären och köpa färska bär. 
 
Ingredienser
4 st äggvitor
2.5 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk maizena 
 
3.5 dl vispgrädde
Fäska bär/frukter
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och tillsätt sedan sockret lite i taget så att du får en glansig smet som håller formen. Vänd sedan ner vitvinsvinägern och maizenan i smeten försiktigt. Lägg marängsmeten i en hög på en plåt och bred ut den till önskad höjd och form. Sätt in marängen i ugnen och sänk genast värmen till 150 grader och grädda den i 1.5 timmar, ta sedan ut och svalna. Vispa grädden och bred ut över marängen, dekorera med färska bär. 
 

Tips på godsaker till mors dag

Idag är det ju mors dag och det viskas här hemma om att Felicia, Oskar och vår katt Tuffs har ordnat med någon överraskning till mig idag så det ska bli spännande att se. Eftersom det här är första året som vi firar mors dag och har Felicia hos oss så tänkte jag göra en smarrig pavlova med färska bär till eftermiddagsfikat idag, hoppas bara att vårt Ica kvantum i Liljeholmen har många sorter att välja på och att de är fräscha (nackdelen med att handla på en söndag - ibland är det utplockat eller så är det bara halvdåliga bär kvar). 
 
Här kommer lite tips på olika godsaker att baka och äta på mors dag =) 
Chokladmuffins
 
Ingredienser
2 st ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
 
Gör så här
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda i gräddfilen i smöret, rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver noga i en skål och vänd sedan ner det i äggsmeten. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i 10-15 minuter. 
Enkla pain au chocolate 
 
Ingredienser
1 paket färdiggjord färsk smördeg
1,5 dl nutella 
100 g mörk choklad 
Ägg till pensling
 
Gör så här
Ta ut smördegen från kylen och rulla ut smördegen och låt den stå i rumstemperatur i 15 minuter innan du börjar jobba med den. Skär smördegen i 8 lika stora rektanglar, bred på en klick nutella på kortsidan av varje rektangel och lägg på några bitar mörk choklad ovanpå nutellan. Rulla ihop bitarna och börja rulla från den sidan som har nutella och choklad. Lägg smördegsrullarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och pensla rullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader varmluft i ca 20 minuter, rullarna ska då ha puffat upp sig och blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler. 
Härlig sommartårta med maräng och jordgubbar 
 
Ingredienser till tårtbotten 
3 äggulor
1,5 dl socker
5 msk mjölk
0,5 dl smält smör
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
5 tsk bakpulver
 
 
Marängsmet: 
3 äggvitor vispas först med 2,5 dl socker
 
Tårta: Smält smöret och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. 
Vispa gulorna med sockret löst. Tillsätt mjölk, smör, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
 
Maräng: Vispa vitor till hårt skum. Tillsätt socker.
 
Bred ut tårtsmeten i långpannan och marängsmeten ovanpå. 
 
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 20 minuter. Låt svalna helt. Dela tårtbottnen i 2 lika stora delar. 
 
Vispa 3 dl vispgrädde lagom hårt och bred ut den över ena tårtbottnen och lägg på skivade jordgubbar. Lägg på den andra tårtbottnen som lock och garnera med hela jordgubbar och vispgrädde. 
Chokladbollar
 
Ingredienser
150 g mjukt smör
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
5 dl havregryn 
 
Gör så här
Arbeta ihop smöret och sockret så att de blandar sig ordentligt. Blanda i vaniljsockret, kakaon, kaffet och havregrynen och arbeta ihop det. Rulla lagom stora bollar och rulla dem i kokosflingor. Låt stå i kylen i ca 30 minuter innan du äter dem. 
Visa fler inlägg