Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt

Igår åt vi de här jättegoda köttbullarna tillsammans med potatismos, gräddsås och lingonsylt till middag och det blev riktigt gott. I helgen satt jag och tittade lite på gamla avsnitt av Pernillas jul på tv4play och då gjorde hennes svägerska Jessica de här köttbullarna och då blev jag sugen på att göra dem. Köttbullar är något jag vill göra från grunden hemma, gillar inte alls de studsbollarna som man kan köpa färdiga i affären. 
 
Ingredienser
500 g köttfärs
2 msk kalvfond
1 tsk fransk senap
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 hackad gul lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 ägg
 
Gör så här
Rör ihop ägget, ströbrödet, löken, salt, peppar, mjölken, senapen och kalvfonden i en skål och låt stå och svälla i 5 minuter. Blanda sedan ner köttfärsen och se till att allt är jämt fördelat i köttfärsen. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek dem sedan i en varm stekpanna tills de är genomstekta. Servera tillsammans med potatismos, gräddsås och lingonsylt. 
 
 
 

Receptet på chokladmuffinsen

Jag bakade ju chokladmuffins häromdagen och fick frågan om jag kunde lägga upp receptet på dem så här kommer det: 
 
Ingredienser
2 st ägg
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
 
Gör så här
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda i gräddfilen i smöret, rör sedan ner det i äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver noga i en skål och vänd sedan ner det i äggsmeten. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i 10-15 minuter. 
 

Min goda färska pasta med fläskfilé och rosmarinsås

Igår åt vi en av våra absoluta favoriträtter; färsk pasta med fläskfilé och rosmarinsås. Den här gången var det min man som gjorde maten och det blev jättegott och såsen kan man äta med sked =) 
 
Ingredienser
Fläskfilé ca 8-900 g. 
Smör att steka i 
Salt, peppar, torkad rosmarin
 
Rosmarinsås
5 dl creme fraiche 
1 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
4 msk koncentrerad kalvfond (helst touch of taste) 
1 tsk torkad rosmarin 
 
Färsk pasta
2 paket färsk pasta, jag använder fettuccini men ta den du tycker bäst om 
1 ask körsbärstomater
1 hackad vitlöksklyfta
4 msk balsamvinäger
50 g smör
2 nävar ruccola
 
Gör så här: 

Börja med att ta bort alla senor och putsa fläskfilén fin. Skär den i lagom stora skivor, jag brukar skära ca 2 cm breda skivor. Sätt på pastavattnet i en stor kastrull. Dela körsbärstomaterna på mitten och hacka ruccolan grovt. Krydda fläskfilén med salt, peppar och rosmarin och stek läskfilén tills den är genomstekt.
 
Blanda ingredisenerna till rosmarinsåsen i en kastrull och låt koka upp och sen småputtra i 5 minuter. 
 
Smält smöret till den färska pastan i en stekpanna och lägg sedan i vitlöken, ruccolan och tomaterna och låt de svänga runt i smöret. Tillsätt balsamvinägern efter ca 2 minuter och ta sedan av stekpannan från plattan. Lägg i den färsta pastan i det kokande vattnet och koka i 2-3 minuter, den ska fortfarande vara lite al dente. Häll av pastavattnet och häll sedan över tomat och ruccolablandningen över pastan och blanda runt försiktigt. 
 
Lägg upp pastan på en tallrik, lägg på fläskfilén och häll på generöst av såsen (det ska vara mycket sås), ät och njut! 
 
Visa fler inlägg