Inviger vår nya minigratängform

God eftermiddag! När det var den 26 firade vi vår månadsdag som vanligt och då blev det stekt oxfilé med potatisgratäng, stekta champinjoner och ugnsrostade körsbärstomater. En sak som har varit lite "jobbig" tidigare här hemma när vi har ätit potatisgratäng är att vi bara har haft en jättestor ugnsform och en lite mindre och det har blivit hur mycket rester av potatisgratäng som helst eftersom vi bara är två. 
 
Nu i jul fick vi dock en minigratängform av Oskars föräldrar som har varit jättebra. I den får man precis plats med 2 laxfiléer, 2 kycklingfiléer och passar jättebra för oss som bara är 2 vuxna som äter vanlig mat än så länge (men Felicia kommer börja äta vår mat om 1 månad då hon fyller 1 år). 
 
Man kan säkert göra en lasagne för 2 personer i den också men det har vi inte testat än =) 
 

Söta madeleinekakor

God eftermiddag! Idag är det fredag och ikväll är det dags för den andra semifinalen av "På spåret" som vi alltid tittar på i vår familj. Ikväll är dessutom ett av paren de vi såg live när vi var på en inspelning av programmet för 1.5 år sen ungefär så vi hoppas att Jonas och Åsa går vidare ikväll. 
 
Det är alltid lite mysigt att äta något extra gott till kvällsfikat på en fredag och den här fredagen blir det madeleinekakor. Madeleinekakor är som en portionssockerkaka som smakar citron och som är formad som en snäcka (finns speciella madeleineformar att köpa). Eftersom man gör kakorna i portionsbitar så tycker jag att de håller lite bättre än vanlig sockerkaka, det blir inte torrt lika fort. 
 
Ingredienser för 10 st
75 g mjukt smör
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 citron
2 ägg 
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ihop smöret, vaniljsocker, strösocker och citronskal krämigt i en bunke. Tillsätt de 2 äggen och rör i dem i smeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Pensla en madeleineplåt med smält smör och klicka ner smet i fördjupningarna så att de nästan är fulla. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp dem ur formarna direkt och låt svalna på ett galler. Ät och njut! 
 

God medelhavspaj

God eftermiddag! Den här helgen har det varit fullt upp hela tiden; igår var vi i Norrköping hos Felicias kusin som fyllde 2 år och idag har vi hälsat på den andra kusinen på Lilla Essingen och ätit lunch där. Nu ska vi bara vara hemma och ta det lugnt resten av dagen och förmodligen lägga oss tidigt ikväll. 
 
Jag tänkte tipsa om en jättegod paj som jag har gjort några gånger och som har lite medelhavstema eftersom det är soltorkade tomater, pesto och mozzarella i den. Den blir väldigt god och mättar bra, den här gången hade vi dessutom lite knaperstekt bacon i den eftersom vi hade fått över det från en annan måltid. 
 
Ingredienser till 6-8 portioner
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
 
1 påse minimozzarella
1 dl pesto
6 körsbärstomater
1 paket bacon
6 soltorkade tomater
1 röd lök 
 
4 st ägg
4 dl mjölk 
Salt och peppar 
 
Gör så här
Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en deg och tryck ut den i en pajform. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Strimla och stek baconet knaprigt i en panna. Skär rödlöken fint och dela körsbärstomaterna på mitten och de soltorkade i 4 delar. Strö ut baconet, löken, tomaterna, de soltorkade tomaterna och minimozzarellan jämt i formen. Klicka ut peston jämt överst. Vispa ihop äggen och mjölken och smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen i formen och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30-40 min. 
Visa fler inlägg