Goda tekakor

God morgon! Skönt med lördag nu även om Felicia tog en väldigt tidig morgon och vaknade första gången 04.30 för att sen somna om efter en stund och vaknade igen vid 6.00 och tyckte att det var dags att stiga upp och äta frukost. Felicia äter alltid fullkornsgröt till frukost och eftersom vi bakade hemma igår blev det tekakor för mig och Oskar till frukost. 
 
Eftersom vi bara är 2 i familjen som äter bröd till frukost än så länge så är det mest praktiskt att göra portionsbröd och sen frysa in så man kan ta fram nytt varje morgon och de här tekakorna är en favorit hemma hos oss. De blir väldigt goda och saftiga och det är gott att det är lite havregryn i dem också. 
 
Ingredienser till 18 st
50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
12-13 dl vetemjöl 
2 dl havregryn
2 msk socker
1 msk salt 
75 g smält smör
1 ägg
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, sockret och saltet. Rör runt så att allt löser sig. Tillsätt havregrynen och låt stå 2 minuter så att havregrynen sväller lite. Tillsätt smör, ägg och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter till dubbel storlek. 
 
Dela degen i 20 delar och forma tekakor av dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. 
 

Smördegsinbakat äpple med vaniljglass

God eftermiddag! Igår upptäckte jag att vi hade smördeg som höll på att gå ut i kylen och några äpplen som såg lite ensamma ut i kylskåpet så då bestämde jag mig för att göra smördegsinbakade äpplen med kanel och socker till fikat. Det blev väldigt gott och det gick supersnabbt att göra och kakan håller sig i kylen i några dagar utan att bli soggig i bottnen. 
 
Ingredienser till 1 plåt 
2 rullar färsk smördeg 
3 stora granny smithäpplen 
2-3 msk socker
2 tsk kanel 
 
1 ägg till pensling 
 
Gör så här
Rulla ut ena smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper på. Skala och skär äpplena i tunna skivor och lägg ut dem i ett lager på smördegen, lämna 2 cm längs med kanterna. Strö över sockret och kanelen över äpplena. Lägg över den andra smördegsrullen och nyp ihop kanterna så att inget läcker ut. Pensla ovansidan med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 220 grader i ca 30 minuter. Ät tillsammans med en god vaniljglass. 
 
 
 

Favoritsalladen till middag

God eftermiddag! Häromdagen gjorde vi en liten kylrensning och då blev det den här goda brunchsalladen till middag som är väldigt populär hemma hos oss. Det är som en lite fräschare varitant av en engelsk frukost och innehåller godsaker som bacon, ägg, krutonger och parmesanost =) 
 
Jag kom på att jag ville göra den här salladen när jag såg på en gammal dvd med Jamie Oliver då han gör den här salladen och kom på att det var ett tag sen vi gjorde den själva. Något som jag tycker är bra med det här receptet är att man tillagar både krutongerna och baconet i ugnen på hög värme samtidigt så man slipper steka baconet och passa det hela tiden så det inte bränns. 
 
Vi valde att ha ganska löskokta ägg till den här salladen (även om Oskar föredrar hårdkokta ägg till frukost) eftersom den rinniga gulan blir som en slags sås när den blandar sig med de andra ingredienserna och det är väldigt gott =) 
 
Ingredienser
1 paket bacon
1 påse färdigblandad sallad
1 ciabatta
2 ägg
Citronsaft
Olivolja 
Parmesanost 
 
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Skär bort kanterna på ciabattan (eller behåll dem om du vill ha rustikare krutonger) och skär inkråmet i ca 2x2 cm stora bitar. Spraya lite olivolja i en ugnsfast form och lägg ner brödbitarna där. Ta fram baconet och lägg baconskivorna ovanpå brödbitarna (det kommer att göra att baconet blir knaprigt och att brödet suger upp baconfettet och blir till knapriga krutonger). Sätt in formen i ugnen 5-10 minuter tills baconet är knaprigt och krutongerna är krispiga. 
 
Koka äggen så att de blir löskokta och skala dem försiktigt. Lägg upp en hög med sallad på tallrikarna och pressa över lite citronsaft och ringla över lite olivolja. Lägg på baconet och krutongerna, toppa med ägget som du skär ett snitt i så att gulan rinner ut och blandar sig med salladen. Om man vill kan man toppa med lite hyvlad parmesanost - eller låta bli. 
 
Visa fler inlägg