Hemmagjorda hamburgerbröd

Skönt med lördag =) Idag har vi bakat hamburgerbröd här hemma eftersom vi hittade en bit högrev i frysen som vi bestämde oss för att göra hamburgare av. Vi har bestämt oss för att försöka äta ur kyl och frys ordentligt den här månaden för att dels spara lite pengar och dels för att det behövs rensas ur. 
 
Vi hittade ett recept på hamburgerbröd av Tommy Myllymäki och det blev väldigt gott och luftigt och passade bra ihop med hamburgarna. Vi har lite olika topping på våra hamburgare; jag vill ha ketchup, senap och mycket lök på min hamburgare medan Oskar har ketchup, senap, lök, hamburgerdressing och smörgåsgurka på sin =) 
 
Idag använde vi oss av vår köttkvarn som är ett tillbehör till vår kitchen aid och malde högreven 2 gånger och det blev väldigt gott, hamburgarna blir jättesaftiga och smakar mycket bättre än med vanlig köttfärs. 
 
Ingredienser till 6 stora bröd
5.5 dl vetemjöl special
25 g jäst
25 g smör
2.5 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 ägg
 
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner mjölken och låt allt bli 37 grader varmt. Rör ut jästen i en bunke med degvätskan och tillsätt sedan vetemjölet och saltet och arbeta i en maskin i 10 minuter. Låt jäsa i 40 min. Dela degen i 6 delar och forma varje del till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och om du vill strör du över lite sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. 
 
 

Hemmagjorda köttbullar med potatis och gräddsås

God kväll =) Idag har vi ätit jättegoda hemmagjorda köttbullar med kokt potatis, ärtor, gräddsås och lingonsylt till middag. Köttbullar tar ju lite tid att göra och steka men det är så mycket godare än att köpa färdiga i affären. När vi gör köttbullar här hemma brukar vi passa på att göra dubbel sats så att man har att frysa in till matlådor och de brukar smaka nästan lika gott när man värmer upp dem. Jag vet att många använder sig av blandfärs när de gör köttbullar för att få dem saftigare men jag har aldrig gillat det så jag kör på bara nöt =) 
 
Ingredienser
500 g köttfärs
2 msk kalvfond
1 tsk fransk senap
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 hackad gul lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 ägg
 
Gör så här
Rör ihop ägget, ströbrödet, löken, salt, peppar, mjölken, senapen och kalvfonden i en skål och låt stå och svälla i 5 minuter. Blanda sedan ner köttfärsen och se till att allt är jämt fördelat i köttfärsen. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek dem sedan i en varm stekpanna tills de är genomstekta.
 

Goda tekakor

God morgon! Skönt med lördag nu även om Felicia tog en väldigt tidig morgon och vaknade första gången 04.30 för att sen somna om efter en stund och vaknade igen vid 6.00 och tyckte att det var dags att stiga upp och äta frukost. Felicia äter alltid fullkornsgröt till frukost och eftersom vi bakade hemma igår blev det tekakor för mig och Oskar till frukost. 
 
Eftersom vi bara är 2 i familjen som äter bröd till frukost än så länge så är det mest praktiskt att göra portionsbröd och sen frysa in så man kan ta fram nytt varje morgon och de här tekakorna är en favorit hemma hos oss. De blir väldigt goda och saftiga och det är gott att det är lite havregryn i dem också. 
 
Ingredienser till 18 st
50 g jäst
6 dl fingervarm mjölk
12-13 dl vetemjöl 
2 dl havregryn
2 msk socker
1 msk salt 
75 g smält smör
1 ägg
 
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, sockret och saltet. Rör runt så att allt löser sig. Tillsätt havregrynen och låt stå 2 minuter så att havregrynen sväller lite. Tillsätt smör, ägg och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter till dubbel storlek. 
 
Dela degen i 20 delar och forma tekakor av dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga tekakorna med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. 
 
Visa fler inlägg