Lussebullebak nr 2

God eftermiddag! Nu börjar det närma sig jul och på fredag är Oskars sista arbetsdag och då kommer några av hans kollegor med familjer hem till oss på fika så imorgon och på fredag ska jag baka olika grejer med Felicia. Häromdagen bakade jag lussebullar för andra gången det här året efter ett recept av Leila Lindholm och den här gången blev jag mycket mer nöjd med färgen och konsistensen på lussebullarna än förra gången.
 
Vet inte om det berodde på att i den här degen är 2 ägg och att jag penslade lussebullarna med uppvispat ägg blandat med vispgrädde. 
 
Ingredienser
2 st ägg
200 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
50 g jäst
2 dl socker
1 krm salt
15-17 dl vetemjöl special
0.5 dl vispgrädde
 
1 ägg
1 msk vispgrädde
Russin 
 
Gör så här
Smält smöret och blanda det med saffranen. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner mjölken och grädden så att degvätskan blir 37 grader varm. Smula ner jästen i en stor bunke och blanda sedan ut den med degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en deg i maskin i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 
 
Dela degen i lagom stora bitar och forma lussebullarna som du vill ha dem. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter. Lägg russinen i blöt 30 minuter. Tryck ner russinen i lussebullarna. Vispa upp ett ägg med vispgrädden och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i ca 10 minuter.