Jättegod och saftig rödingrätt

I söndags när det var fars dag gjorde jag en jättegod rödingrätt till lunch som vi har sett på "Mitt kök" för ett tag sen. Den består av röding som man tillagar i ugn, en ljummen äppel och gurksallad och en smörsås och det var hur gott som helst, vi kommer att laga den här rätten många fler gånger. 
 
Vi fick också en liten "aha-upplevelse" när vi tillagade rödingen; tidigare har vi alltid lagt fisken med skinnet nedåt i en ugnsform och sen fastnar alltid skinnet i botten på ugnsformen och man får skrapa bort det. Nu skulle man lägga fisken med skinnsidan uppåt och sen när fisken var klar så drog man bort skinnet hur lätt som helst (är också ett tecken på att fisken är klar om man enkelt kan dra bort skinnet). 
 
Ingredienser till 4 portioner
4 rödingfiléer
2 granny smithäpplen
1 gurka
1.5 dl pepparrot 
3 msk olivolja
Citronzest från 0.5 citron
1 ask smörgåskrasse
1 msk hackad bananscharlottenlök 
 
250 g smör
1 dl vitt vin
2 msk hackad bananscharlottenlök
1 msk vitvinsvinäger
50 g forellrom 
 
Salt och peppar
 
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Skala gurkan och skär bort kärnhuset. Skär gurkan i 1 cm stora bitar. Skär äpplet i lika stora bitar som gurkan och lägg dem tillsammans med 1 msk bananscharlottenlök i en kastrull och olivoljan. Innan servering värmer du snabbt upp äppelsalladen så att den blir ljummen. 
 
Ringla lite olivolja i en ugnsfast  form och krydda med salt. Lägg sedan ner rödingfiléerna och sätt in formen i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills fisken är färdig. 
 
Lägg ner 2 msk bananscharlottenlök, vitvinsvinäger och vin i en kastrull och koka upp och låt reducera ner till ca 3 msk vätska är kvar. Tillsätt då smöret lite i taget och vispa ihop till en sås, tillsätt forellromen innan servering. 
 
Ta ut rödingen ur ugnen, dra av skinnet och lägg upp den på en tallrik. Ringa över såsen, lägg på äppelsalladen, krassen och pepparroten. Servera med potatis.