Kanelbullens dag

I tisdags var det ju kanelbullens dag så här hemma bakades det vanliga kanelbullar och en kanelbullekaka i springform. Den ser nästan ut som en butterkaka fast utan vaniljkräm och glasyr och smakar som vanliga kanelbullar. I vår familj är det nog Oskar som tycker bäst om kanelbullar och vi brukar alltid ha en påse i frysen med kanelbullar som man kan ta och micra till kvällsfikat =) 
 
Här kommer ett jättegott recept på klassiska kanelknutar: 
 
Ingredienser till 18 stora knutar 
150 g mjukt smör
4 dl mjölk
1 ägg
2 tsk krossade kardemummakärnor
1 tsk kardemumma
1.5 dl socker
10-12 dl vetemjöl
50 g färsk jäst 
0.5 tsk salt 
 
100 g smör till fyllningen
Kanel efter smak
3 msk socker
 
Gör så här
Värm mjölken till fingertemperatur i en kastrull tillsammans med kardemummakärnorna och kardemumman. Smula sönder jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över den och rör så jästen löser sig. Tillsätt smöret, ägget, sockret, saltet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. 
 
Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en stor kvadrat. Blanda ihop smöret till fyllningen tillsammans med kanelen och sockret till en remons. Bred ut remonsen jämt över degen och vik sedan över den ena långsidan mot den andra så att du har en dubbelvikt deg. Skär ut remsor som är ca 2-3 cm breda och sno sedan ihop till en knut. Lägg knutarna på en bakplåtspappersförsedd plåt och låt jäsa i 30 minuter. 
 
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Pensla knutarna med uppvispat ägg och pärlsocker och grädda dem i ca 20 minuter tills de har fått en gyllene färg och är genomgräddade. Skulle knutarna inte vara helt genomgräddade men fått tillräckligt mycket färg så lägger du på lite aluminiumfolie och fortsätter att grädda klart bullarna. 
 
#1 - - Elise:

Mums vad jag blev sugen på kanelbullar nu! :D

Svar: Ja det är riktigt gott =)
Lina

#2 - - Stina:

så gott :)