Grattis Felicia 1 år!

God eftermiddag! Idag fyller världens sötaste Felicia 1 år och det firades med sång, tårta och paket tidigt imorse. Felicia tyckte att det var dags att vakna strax innan 6 så då fick hon komma till vår säng och se det nya avsnittet av "Unga föräldrar" på tv4 play och sen lite på nyhetsmorgon innan vi gick upp och gjorde frukost. Hon fick sin gröt som vanligt och sen en pytteliten bit tårta och det tyckte hon var gott men hon var nöjd efter en tesked. Den här tårtan är ljusa tårtbottnar, hallon och blåbärsmousse, vit choklad och citronmousse och täckt med grädde och färska hallon på toppen. 
 
Vid lunch åkte vi till mina föräldrar för att grilla och Felicia fick en sandlåda i födelsedagspresent där som hon lekte i och utforskade sanden med händerna. Hon hade fått ett hinkset av oss med hink, spade, kratta, sil och sandkakeform som hon hade med sig och lekte med där. 
 
När vi kom hem lekte Felicia lite med sina nya leksaker hon fick av sin farmor och farfar och nu är hon och Oskar och hämtar ut lite grönsaksplantor från Klostra som jag har beställt så kvällen kommer att gå till att plantera om dem i krukor och ställa i ett ljust fönster tills de kan vara ute på balkongen. Idag hämtade vi också en vindruvsplanta på Blomsterlandet som jag hade beställt och den heter "Einset" och ska vara en sort med nästan kärnfria röda druvor och jag hoppas att den ska trivas bra på balkongen och växa sig stor och ge goda druvor. 
 
På lördag har vi bjudit hit Felicias kusin Hjalmar med föräldrar på lunch och tårta så jag ska baka en ny tårta imorgon kväll så jag slipper göra det samma dag de kommer så jag ska kolla på lite olika recept ikväll. Det lutar åt något med choklad så det kanske blir en devil's food cake eller någon annan chokladig tårta. 
 
Ingredienser till 1 tårta
4 st ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
 
Hallon och blåbärsmousse 
2 dl vispgrädde
250 g frysta hallon och blåbär
2 gelatinblad
1 msk socker
1 msk vatten
 
Vit chokladmousse 
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
Rivet skal från 1 citron
1 burk kesella
 
4 dl vispgrädde 
Färska bär 
 
Gör så här
Vispa äggen och sockret riktigt ljust och fluffigt (du måste vispa ordentligt eftersom det inte är något bakpulver i bottnen utan äggen som gör tårtan fluffig). Sikta sedan ner vetemjölet och vänd ner det i smeten med en spatel. Dela upp smeten i 2 smorda och bröade springformar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i 15 minuter. Låt svalna helt på galler.
 
Vispa grädden till hallon och blåbärsmoussen hårt. Häll ner de frysta bären i en kastrull tillsammans med vattnet och sockret och koka upp. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter och lägg sedan ner dem i bärblandningen och rör om så att de löser upp sig. Låt stå i kylen och tjockna i 1-2 timmar. Vänd ihop bären med den hårdvispade grädden och låt stå i kylen i 30 minuter. 
 
VIspa grädden till den vita chokladmoussen hårt. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Blanda vispgrädden med citronskalet och kesellan och vänd till sist ner den vita chokalden och låt stå i kylen i 30 minuter. 
 
Häll ner de frysta blåbären och hallonen i en kastrull med sockret och vattnet. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter och lägg sedan ner dem i bärblandningen. Låt stå i kylen och svalna i 30 minuter. 
 
Dela bottnarna i 3 delar och lägg en av bottnarna på ett uppläggningsfat. Lägg ner bärmoussen och chokladmoussen i varsin spritspåse. Spritsa en ring runt yttre kanten på tårtbottnen med den vita chokladmoussen och fyll sedan insidan av ringen med bärmoussen. Lägg på ytterligaren en tårtbotten.  Spritsa ut resten av den vita chokaldmoussen på tårtbottnen och lägg sedan på den sista bottnen ovanpå. Spackla tårtan med vispgrädde och dekorera toppen med färska bär och spritsad grädde. Låt stå i kylen 1 timme innan servering så att tårtan sätter sig och tar smak av allt. 
#1 - - Hanna:

Åh jösses så gott det ser ut! En tårta helt i min smak. Och vilken söt liten prinsessa! Grattis till henne <3 Kram

Svar: Ja hon är en sötnos =)
Lina

#2 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Lät som en riktigt härlig dag, stort grattis till Felicia! :D

Svar: Tack =)
Lina

#3 - - EVELINA:

Ser jättegott ut, tack för receptet! Och stort grattis till Felicia! :D

Svar: Tack =)
Lina