IKEA-besök och kanelknutar

God eftermiddag! Nu är det fredag igen och idag har vi varit en sväng på IKEA för att köpa lite barnsäkerhetssaker till Felicia som har kommit på att det är jätteroligt att försöka öppna lådor i sin byrå. Vi hann med en lunch där också men den blev inte så lugn; Felicia vägrade sitta i sin vagn och skrek tills hon fick komma upp i min famn och där var hon bara nöjd så länge hon fick äta majskrokar och sen började hon skrika igen. Hon lugnade sig när vi gick därifrån och sen somnade hon som en sten i bilen nästan innan vi hade kommit ut ur parkeringshuset. 
 
Om ni ska baka något gott i helgen så kan jag rekommendera de här goda kanelknutarna med kardemumma i, de blir stora och maffiga och det räcker absolut med en bulle per person till fikat =) 
 
Ingredienser till 18 stora knutar 
150 g mjukt smör
4 dl mjölk
1 ägg
2 tsk krossade kardemummakärnor
1 tsk kardemumma
1.5 dl socker
10-12 dl vetemjöl
50 g färsk jäst 
0.5 tsk salt 
 
100 g smör till fyllningen
Kanel efter smak
3 msk socker
 
Gör så här
Värm mjölken till fingertemperatur i en kastrull tillsammans med kardemummakärnorna och kardemumman. Smula sönder jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över den och rör så jästen löser sig. Tillsätt smöret, ägget, sockret, saltet och vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. 
 
Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en stor kvadrat. Blanda ihop smöret till fyllningen tillsammans med kanelen och sockret till en remons. Bred ut remonsen jämt över degen och vik sedan över den ena långsidan mot den andra så att du har en dubbelvikt deg. Skär ut remsor som är ca 2-3 cm breda och sno sedan ihop till en knut. Lägg knutarna på en bakplåtspappersförsedd plåt och låt jäsa i 30 minuter. 
 
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Pensla knutarna med uppvispat ägg och pärlsocker och grädda dem i ca 20 minuter tills de har fått en gyllene färg och är genomgräddade. Skulle knutarna inte vara helt genomgräddade men fått tillräckligt mycket färg så lägger du på lite aluminiumfolie och fortsätter att grädda klart bullarna. 
 
#1 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

så gott

#2 - - Ann-Sofie:

Hej. Jag lagade din potatisgratäng med oregano igår. Vill bara säga den var fantastiskt god!

#3 - - Ann-Sofie:

Hej. Jag lagade din potatisgratäng med oregano igår. Vill bara säga den var fantastiskt god!

Svar: Hej, vad roligt att den blev god =)
Lina